Živeo Čarls Bojkot

Čarls Kaninghem Bojkot (12. marta 1832. – 19. juna 1897.) bio je engleski zemljišni agent čiji je ostracizam od strane njegove lokalne zajednice u Irskoj dao engleskom jeziku reč „bojkotovati“. Služio je u britanskoj vojsci koja ga je dovela u Irsku. Nakon povlačenja iz vojske, Bojkot je radio kao agent svoje zemlje za lorda Ernea, vlasnik zemlje u oblasti Lough Mask, okrug Maio.

1880. godine, u okviru svoje kampanje za tri FS-a i posebno u otporu predloženim deložacijama na imanju, lokalni aktivisti Irske nacionalne kopnene lige ohrabrili su Bojkotove zaposlenike (uključujući sezonske radnike, zahtevali da beru useve na imanju lorda Ernea) da bi povukli svoj rad, i započeli su kampanju izolacije protiv Bojkota u lokalnoj zajednici. Ova kampanja uključuje prodavnice u obližnjem Ballinrobe-u koje odbijaju da ga usluže. Nekima je pretilo nasilje kako bi se obezbedilo poštovanje zakona.

Kampanja protiv Bojkota postala je povod britanskoj štampi nakon što je napisao pismo Tajmsu. Novine su poslale dopisnike na Zapadnu Irsku da istaknu ono što su irski nacionalisti smatrali viktimizacijom sluge vršnjaka. Pedesetak pomorandžana iz okruga Kavan i okruga Monaghan otputovalo je do imanja lorda Ernea kako bi brali useve, dok je 19. kraljevski puk i više od 1.000 ljudi Kraljevske irske konsultacije raspoređeni kako bi zaštitili kombajne. Procenjeno je da je ta odluka koštala britansku vladu i druge najmanje 10.000 funti za ubiranje useva vrednih oko 500 funti.

Bojkot je napustio Irsku 1. decembra 1880. godine, a 1886. postao je zemljišni agent za imanje Huga Adaira Flikton u Suffolku. Umro je u 65. godini života 19. juna 1897. godine u svojoj kući u Fliktonu, nakon bolesti ranije te godine.

Izvor: Wikipedia

STRATEGIJA STRAHA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: