Zašto su migranti nepoželjni kao predizborna tema?

Tokom neustavno uvedenog vanednog stanja usled pandemije korona virusa,​ građani su na društvenim mrežama prikazivali svoje snimke​ na kojima se jasno moglo videti da se radi o transportu migranata, ali je javnost ostala uskraćena za objašnjenje​ bilo čega što se dešavalo pod «zaštitom» policijskog časa.

Ono što je​ vlast ipak​ priznala zvanično, pa i sam Komesarijat za izbeglice i migracije, jeste da je broj zvanično registrovanih​ migranata u Srbiji odjednonom​ udvostručen i da iznosi​ oko 10 000 osoba. Vlasti priznaju da je broj naglo porastao tokom pandemije, zato što su migranti bili prisiljeni da se iz nekontrolisanih sredina smeste u jedan od 20 prihvatnih centara. Zašto je trebalo da dođe do vanrednih mera pa da migranti iz predgrađa i šuma budu primorani da se smeste u zvanična prihvatilišta, ostaje neobjašnjeno. Prethodne godine​ su režimski poslanici usvojili set zakona kojima se poslodavci koji zaposle migrante u celosti​ oslobađaju od plaćanja doprinosa za zaposlenog, a migrantima je olakšano dobijanje azila, državljanstva i smeštaja u Srbiji.

Građane koji se u velikom broju obraćaju Dverima sa molbom za objašnjenje i javno​ raskrinkavanje režima, najviše brine mogućnost naseljavanja migranata i van regularnih prihvatnih centara, s obzirom da nadležni propagiraju stambeno zbrinjavanje​ migranata i raseljavanje​ iz prihvatnih centara.​ Ministarstvo​ za​ rad, zapošljavanje, boračka​ i socijalna pitanja je donelo «Pravilnik o pomoći za lica koja traže, odnosno kojima je odobren azil». U toku je realizacija međunarodnog projekta za zbrinjavanje migranata «MADAD 2», koji podrazumeva stranu pomoć u iznosu od​ 16 miliona evra. Jedan od novijih​ projekata Ministarstva je i​ «Podrška​ EU u upravljanju migracijama u Srbiji —​ Unapređenje smeštajnih kapaciteta, socijalne zaštite i pristupa obrazovanju»​. Otuda strah nedovoljno informisanih​ građana Srbije šta mogu da očekuju u vezi sa naseljavanjem migranata u mestima u kojima se nalaze prihvatni centri, ali i novih lokacija u kojima su​ prazni objekti poput​ napupštenih​ kasarni kojih ima od Niša, preko mnogih manjih mesta poput Aleksinca ili​ Srbobrana,​ koji je podjednako udaljen od zapadne i istočne granice, do Sombora i Šida u kojima je zabeležen veoma alarmantan broj ekscesa i uznemiravanja domaćeg stanovništva od strane migranata. Tokom vanrednog stanja čak i režimski mediji nisu mogli da prećute da su pripadnici vojske bili primorani da pucaju​ iz vatrenog oružja kako bi se sačuvao red i mir u prihvatnim centrima u Obrenovcu​ i Pančevu.

Dveri ove činjenice navode kao još jedan razlog bojkota izbora.

TELEKOM SRBIJA REŽIMU PREDAO BAZU SVOJIH PRETPLATNIKA MOBILNE TELEFONIJE?

Izvor: Srbin.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: