Za respiratorima i maskama se jurilo, sada skupljaju prašinu

Berlin – U nemačkim skladištima se taloži medicinska oprema nabavljana u panici po izbijanju pandemije. Tako su potrošene ogromne pare, a jedino rešenje je da se oprema poklanja. Na tržištu više ne vlada veliko interesovanje.

Betina Dikes ide dugim hodnikom, u ruci joj je svežanj ključeva. Nakon što je otvorila više vrata, stiže u skladište gde je u kutijama smešteno pedeset respiratora – nekorišćenih. Dikes je većnica u Bad Krojcnahu nadomak Frankfurta i u martu je poručila pedeset ovih uređaja. Gradić mora da ih plati preko dva miliona evra.

„Tada se odjednom otvorila mogućnost za porudžbinu. Donela sam odluku iz straha od talasa korone i na osnovu tadašnjih prognoza Instituta ‘Robert Koh’“, rekla je lokalna političarka za javni servis SWR. „Pred očima sam imala slike iz Italije. Htela sam tako nešto da sprečim kod nas po svaku cenu.“

Slično je i na drugim mestima. Početkom godine je savezno Ministarstvo zdravlja poručilo preko 26.000 respiratora i tako nameravalo da udvostruči broj kreveta intenzivne nege opremljenih ovim uređajima. No ni postojeći kapaciteti nisu bili ni izbliza popunjeni.

Već oko mesec dana po izbijanju pandemije, prve privatne klinike su sasvim uklonile takozvane kovid-stanice. Jednostavno – nije im se isplatilo jer pacijenata nije bilo dovoljno, nasuprot apokaliptičnim scenarijima koje su neki predviđali. Bolnice su se brzo vratile u redovni režim obavljajući ranije odložene operacije.

Doniraju i maske

Za sada su nemačke pokrajine preuzele svega 2.000 novih respiratora pa traju pregovori sa proizvođačima da se deo porudžbine otkaže. Već je 200 respiratora donirano Francuskoj, Italiji i Španiji, a ukupno 334 Bosni i Hercegovini, Kosovu i Severnoj Makedoniji.

Slično je sa maskama kojih je podeljeno 278 miliona, između ostalog i balkanskim državama. Prema navodima Ministarstva zdravlja, do kraja iduće godine će u Nemačku stići još 4,2 milijarde hirurških maski i 1,7 milijardi maski sa filterom.

Dok je u martu i aprilu vladala nestašica i sredstava za dezinfekciju i jednokratnih maski, cena jedne maske često je prelazila evro. Danas se one svuda mogu naći u velikim pakovanjima za četrdesetak centi po komadu.

Kritičari prebacuju ministru zdravlja Jensu Španu brzopleto trošenje stotina miliona evra. Odobrenje za taj trošak bez mnogo premišljanja dalo je i Ministarstvo finansija, iako su u martu i aprilu cene eksplodirale zbog globalne potražnje.

„Nije kupovano previše. Pa nismo znali koliko će loše biti“, kaže socijaldemokratski poslanik Karl Lauterbah, čija je stranka u vladajućoj koaliciji. „Na stanicama intenzivne nege nam najverovatnije neće trebati dodatni uređaji. Ali aparati su sada potrebni u inostranstvu. Korona je međunarodni zajednički izazov.“

Betina Dikes pak ne može da računa na razumevanje opozicije u svojoj varoši. Deo opozicionara u okružnom parlamentu preti da će je tužiti zbog rasipanja novca. Ona odgovara: „Radila sam po savesti. Ne kajem se.“
Respiratore iz skladišta ne želi da poklanja nikome. Da li će moći da ih proda? To za sada deluje malo verovatno.

Izvor: Dojče vele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: