Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio od Trampa pomilovanje za osnivača Vikiliksa

Uzbunjivač Edvard Snouden oglasio se na Twiteru i zatražio od američkog predsednika Donalda Trampa pomilovanje za osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža.

“Gospodine predsedniče, ako odobrite samo jedno pomilovanje tokom vašeg boravka na funkciji, molim vas: oslobodite Džulijana Asanža. Samo vi možete da mu spasite život”, napisao je Snouden.

Asanž, koji je svetsku slavu stekao osnivanjem portala WikiLeaks, trenutno je u pritvoru u Londonu.

Uhapšen je u aprilu 2019. godine zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine.

U to vreme, Asanž je pobegao i zatražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je živeo do hapšenja 2019. godine, kada su mu ekvadorski zvaničnici ukinuli status azila.

Američke vlasti zvanično su optužile Asanža za zaveru i objavljivanje američkih poverljivih dokumenata mesec dana nakon hapšenja. Optužnica je dopunjena mesec dana kasnije, kada su dodate i optužbe da je Asanž pokušao da regrutuje poznate hakerske grupe poput Anonimusa i LulzSeca da hakuju u njegovo ime i ukradu dokumente koje će objaviti na WikiLeaksu.

Osnivač WikiLeaksa bori se protiv izručenja još od hapšenja, a prva presuda očekuje se 4. januara 2021.

Asanž je više puta pretio samoubistvom ako bude izručen SAD, što su njegovi advokati koristili u odbrani kao ključni argument, a to je i razlog zašto je Snouden pomenuo da bi Trampovo pomilovanje spasilo Asanžu život.

Tramp je ranije rekao da je razmišljao o pomilovanju i Snoudena i Asanža.

Izvor: Informacija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: