U Švedskoj bez zaključavanja broj COVID smrtnih slučajeva brže pada nego u Velikoj Britaniji

Dok mediji u Velikoj Britaniji tvrde da su mere zaključavanja uzrokovale pad smrtnih slučajeva COVID-19, Švedska je zabeležila još veći pad broja smrtnih slučajeva, uprkos sprovođenju relativno manjih ograničenja.

Jutros je britanski emiter Skaj Njuz proglasio: „Zaključavanje funkcioniše! Stopa infekcije COVID-19 strmoglavo pada u Engleskoj.“

„Jedno od najvećih i najautoritativnijih istraživanja koronavirusa otkrilo je da infekcije brzo padaju u Engleskoj, potvrđujući da zaključavanje uspeva na suzbijanju virusa“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj tvrdi da vakcine nisu faktor smanjenja broja smrtnih slučajeva jer su primenjene u svim starosnim grupama.

Međutim, kao što je naglasio dr. Eli David, smrtni slučajevi od COVID-a u Švedskoj počeli su da padaju čak i bez potrebe za oštrim merama zaključavanja.

„Strogo zaključavanje u Velikoj Britaniji bilo je toliko efikasno da je zaustavilo širenje Covida i u Švedskoj“, našalio se David.

U poređenju sa Velikom Britanijom, koja je početkom januara uvela potpuno nacionalno zaključavanje, Švedska je odbila da sledi njihov primer, samo podstičući dobrovoljne mere socijalnog distanciranja.

Kao što smo istakli prošlog oktobra, zdravstvene vlasti u skandinavskoj zemlji odbile su da prate ostatak Evrope uvođenjem novih mera zaključavanja svom stanovništvu, tvrdeći da su oni koji su pogođeni usamljenošću i bedom zbog izolacije dovoljno pretrpeli.

Uprkos svemu ovome, zdravstvene vlasti u Švedskoj sada prvi put razmatraju potpuno zaključavanje zbog, kako kažu, porasta broja slučajeva tokom poslednje nedelje.

„Predlozi će omogućiti vladi da zatvori tržne centre, teretane i restorane, kao i da nametne nova ograničenja zabavnim parkovima, zoološkim vrtovima i muzejima. Biće novi sistem za kontrolu društvenih okupljanja i javnih događaja “, izveštava Bloomberg.

Prevod: Srpski Glasnik

Izvor: Summit News, 18. 2. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: