U Srbiji opada broj novozaraženih, počeo sa radom i gradski prevoz u Beogradu

Od početka epidemije koronavirusom u Srbiji je zaraženo 9.848 osoba od kojih je 206 preminulo, dok je izlečeno 2.160 pacijenata. U drugom danu od ukidanja policijskog časa počeo je da radi i gradski prevoz u Beogradu.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs u poslednja 24 kod 57 osoba je potvrđeno prisustvo koronavirusa od 5.521 testiranih, dok su od posledica obolevanja preminule još tri osobe. Hospitalizovano je 1.710 osoba, a 46 pacijenata je na respiratoru. Procenat smrtnosti u Srbiji je 2,09 odsto.

Stupanjem na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja neke uredbe Vlade donete za vreme trajanja vanrednog stanja su stavljene van snage, poput odluke o ograničavanju cene zaštitne opreme i obustave prinudne naplate poreskog duga, ali pojedine vanredne mere koje su donete zbog epidemije i dalje će važiti.

Vlada Srbije juče je donela i nove mere prema kojima su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera, među kojima je i održavanje distance od dva metra za vreme boravka u parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju.

Danas je krenuo i javni prevoz u Beogradu u istom obimu i na isti način kao pre odluke o njegovom ukidanju, a gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je saopštio juče da prevoz mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni.

Opasnost od širenja zaraze i dalje postoji, a poslednjih dana, prema rečima Vršioca dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandre Nikolić, epidemiološka situacija pogoršana je u fabrici Jura u Leskovcu u kojoj je, kako kaže zaraženo 35 radnika, dok je 21 hospitalizovan.

Izvor: Insajder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: