U Italiji zbog kovida raste smrtnost drugih pacijenata

RIM – Italijanska Federacija onkologa, kardiologa i hematologa objavila je apel zbog stanja u kojem su se našla kardiovaskularna odeljenja, koja su u mnogim bolnicama smanjena ili sasvim zatvorena kako bi se povećao prostor za pacijente obolele od kovida-19.

„Ako se ova situacija nastavi rizikujemo da ćemo narednih sedmica imati veću smrtnost od infarkta nego od kovida. Mi smo lekari koji svakodnevno brinu i neguju 11 miliona Italijana koji boluju od onkoloških, kardioloških ili hematoloških oboljenja i znamo kakva je situacija u bolnicama širom zemlje. Neophodno je reorganizovati bolnice”, izjavio je doktor Frančesko Konjeti, šef Federacije lekara specijalista, a prenosi agencija Adnkronos.

Agencija podseća da je nedavno istraživanje pokazalo da je smrtnost akutnih kardio-vaskularnih pacijenata u martu, u 53 italijanske bolnice, bila tri puta veća nego u istom periodu prošle godine, prenosi Tanjug.

To povećanje se tumači činjenicom da su prednost imali oboleli od koronavirusa, pa su kardiovaskularni pacijenti lečeni sa zakašnjenjem.

Svakih 10 minuta zakašnjenja u pružanju pomoći osobi koja ima srčani udar poveća tri puta mogućnost smrtnog ishoda.

Izvor: Politika, 25. 11. 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: