U Beogradu još nema gripa, respiratorne infekcije slabije nego prošlog decembra

U Beograd ove sezone nije zabeležen još nijedan slučaj oboljevanja od gripa, a tokom prošle nedelje u prestonici je 9.823 ljudi imalo neki vid respiratorne infekcije, kažu za Danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Kako dodaju, svi koji su ove jeseni bili testirani na grip su bili negativni, a broj slučajeva respiratornih infekcija se smanjio u odnosu na na prvu nedelju decembru kada je registrovano 10.665 slučajeva.

U Zavodu ističu da se beleži manji broj ovakvih oboljevanja u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 15.974.

Među obolelima od respiratornih infekcija, prema podacima iz perioda od 7. do 13. decembra, 12,29 odsto su deca od jedne do četiri godine, 19,07 odsto od pet do 19 godina, 56,49 odsto starosne dobi od 20 do 64 godine, dok su stariji od 65 godina činili 12,16 odsto.

Grip, kako objašnjavaju, u Beogradu se najčešće pojavljuje u drugoj polovini decembra.

Kako razlikovati prehladu, grip i koronu?

Razlike simptoma u slučajevima prehlada, gripa i korona virusa su naizgled slične, a nekada mogu biti i identične, a lekari na osnovu simptoma i kliničke slike proveravaju da li je reč o kovidu ili drugoj respiratnoj infekciji.

I sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Lekari, pak, objašnjavaju da se korona razvija postepeno, odnosno da se simptomi pogoršavaju danima, dok grip dolazi naglo i da je to glavna razlika.

Najčešći simptomi korona virusa su temperatura iznad 37 stepeni, uporni i suv kašalj i gubitak čula ukusa i mirisa, ali i umor, bolovi u grlu, glavobolje i otežano disanja.

Najčešći simptomi prehlade su kijanje, bolovi u mišićima, začepljen nos koji curi i bolovi u grlu, koji mogu da prate kašalj i umor.

Grip stvara simptome najčešće kao što su groznica, umor, suv kašalj, bolovi i glavobolja. Simptomi se uglavnom brzo javljaju.

Izvor: Danas, 15. 12. 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: