To je ta solidarnost: Evropska unija ograničila izvoz medicinske opreme u države koje nisu članice

To je ta solidarnost: Evropska unija ograničila izvoz medicinske opreme u države koje nisu članice

Brisel – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je sinoć da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Ona je na svom Tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU, prenosi N1.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radi se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

“To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema”, objasnila je predsednica EK.

Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.

Predsednik Srbije je povodom odluke Evropske komisije sinoć izjavio da se zbog toga obratio Kini od koje je zatražio pomoć njenih stručnjaka. Srbija je od Kine nabavila pet miliona maski, a u toku je i postupak nabavke respiratora iz te zemlje.

Tom prilikom, Vučić je podrugljivo prokomentarisao “evropsku solidarnost”. Sada znamo i zašto.

Izvor: Nedeljnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: