Superbogati Amerikanci ne ispunjavaju obećanje da će donirati većinu bogatstva

Njujork – Superbogati Amerikanci koji su obećali da će većinu imovine dati u dobrotvorne svrhe umesto toga povećavaju bogatstvo tako što “skladište” novac u porodičnim fondovima, pokazala je studija.

Više od tri četvrtine multimilijardera koji su pristupili kampanji “Giving Pledge” i obećali da će donirati većinu svog novca, značajno je povećalo bogatstvo u poslednjih deset godina, objavio je Institut za političke studije.

Autori studije su pozvali bogataše da slede primer Mekenzi Skot, bivše supruge osnivača Amazona Džefa Bezosa i doniraju novac direktno humanitarnim organizacijama umesto da ga čuvaju u poroduičnim fondovima.

“Potpisnici su 2010. obećali dati polovinu svog bogatstva, a umesto toga imovina im se udvostručila”, rekao je Čak Kolins, koautor izvješća “Gilded Giving”.

“Donirajući 1,7 milijardi dolara direktno za 116 humanitarnih udruženja, Mekenzi Skot je primer št bi multimilijarderi i potpisnici “Giving Pledge”-a trebalo da čine sa svojim bogatstvom”, istakao je.

Kampanja “Giving Pledge” nije odgovorila na zahtev za komentarom.

Pokrenuo ju je 2010. američki tajkun Voren Bafet zajedno s osnivačem Majkrosofta Bilom Gejtsom i njegovom suprugom Melindom kako bi podstakli superbogataše da veći deo svoje imovine daruju u filantropske svrhe.

Jedanaest od 62 američka milijardera analiziranih u studiji ima manje novca nego 2010. ili zbog darivanja novca ili zbog promena na tržištu, dok je preostalih 51 “značajno povećalo” bogatstvo.

To se delomično može objasniti time što novac zarađuju brže nego što ga mogu dati, navodi institut.

Ali, takođe upozorava da brojni od njih radije uplaćuju novac u privatne fondove kako bi platili manji porez, što rezultira “skladištenjem” novca, umesto da ga se daje u dobrotvorne svrhe.

Institut je pozvao kongres da nešto preduzme, uključujući i to da ukine poreske olakšice takvim organizacijama i prisili ih da više doniraju.

Prvih jedan posto od pet posto ultrabogataša moglo bi do 2050. držati u svojim rukama 24 posto globalnog bogatstva, procenili su nedavno Ujedinjene nacije upozoravajući na sve veću društvenu nejednakost.

Većina ljudi želi da bogataši više doprinesu iskorenjivanju siromaštva, pokazalo je međunarodno istraživanje aktivističke grupe Global Citizen i holandske agencije Glocalities sprovedeno ranije ove godine.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: