Šta radi Veliki brat u ruskim školama

Moskva – Desetine hiljada ruskih škola uskoro će koristiti tehnologiju prepoznavanja lica koja se zove „Orvel“ za nadgledanje dece i nastavnika.

Prema izveštaju ruskog lista Vedomosti, taj sistem će biti uveden u 43.000 škola širom zemlje a već se koristi u 1.600 obrazovnih institucija.

U„Elvis neotek”, kompaniji koja stoji iza projekta „Orvel”, kažu da je tehnologija dizajnirana da automatski otkrije i identifikuje ljude ali i određene situacije, i interakcije.

Naziv softvera koji upućuje na Džordža Orvela, čiji roman 1984. pripoveda o budućnosti u kojoj je uobičajen masovni nadzor.

Softver ima kapacitet da identifikuje veliki broj ljudi u određenom prostoru, ali i da uoči i snimi podatke kao što su brojevi na registarskim tablicama automobila.

Jevgenij Lapšev, portparol Rusnana, državne agencije za razvoj tehnologije koja se fokusirala na nanotehnologiju, „Orvel” će se koristiti za nadgledanje bezbednosti dece u školi kao i identifikovanje potencijalnih uljeza u školskim kampusima.

Lapšev je rekao da će se podaci prikupljeni sistemom čuvati u bazama škola i dodao da deca i njihovi roditelji neće biti dodavani u sistem bez njihovog pristanka.

Rusija inače već ima veliku mrežu sistema za nadzor postavljenu u gradovima poput Moskve, gde, kako mediji izveštvaju, ima 105.000 kamera.

Te kamere koriste ruske policijske i obaveštajne agencije za praćenje aktivnosti u realnom vremenu, omogućavajući im traženje određenih osoba.

„NtehLab”, kompanija koja razvija tehnologiju neophodnu u procesu prepoznavanja lica, osnovni je programer iza moskovskog sistema nadzora, piše ABC.

“Orvel” bi se u budućnosti dodatno mogao koristiti za nadgledanje pohađanja nastave i praćenje radnog vremena nastavnika.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: