Najveća ruska naftna kompanija Rosnjeft već je završila prelazak sa američkog dolara u nastojanju da minimizira svoju izloženost američkim sankcijama.

“Rosnjeft” je već u potpunosti prešao na evre kao osnovnu valutu za sve svoje izvozne ugovore i vidi veliki potencijal u radu u evrima, rekao je Sečin na Evroazijskom ekonomskom forumu u Veroni, Italija, u četvrtak.

Prema najvišem rukovodstvu Rosnjefta, kineski juan bi u budućnosti mogao postati mnogo važnija globalna valuta, zbog kineskog ekonomskog rasta.

Učešće američkog dolara u globalnoj trgovini naftom i naftnim proizvodima trenutno je oko 90 procenata, rekao je Sečin, ali je napomenuo da bi za deset godina, zbog kineske ekonomije, juan mogao povećati svoj udeo sa sadašnjih 2 na 5 procenata .

Rusija razmatra načine kako da izmiri svoje energetske transakcije u evrima i / ili rubljima kako bi izbegla dolar, izjavio je ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin u intervjuu za Fajnenšel Tajms ranije ovog meseca.

Početkom oktobra pojavili su se izveštaji da je Rosnjeft postavio evro kao zadanu valutu za sav novi izvoz sirove nafte i rafiniranih proizvoda, jer državni gigant pod kontrolom države izgleda da prebaci što više prodaje sa američkih dolara u evre.

Od septembra, Rosnjeft je tražio evre kao zadanu opciju plaćanja svoje sirove nafte i proizvoda.

Rosnjeft je najveći izvoznik nafte iz Rusije, prodaje oko 2,4 miliona barela dnevno, prema proceni Rojtersa.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rosnjeftu zbog učešća u trgovanju naftom iz Venecuele. Rosnjeft je naftu preprodavao iz latinoameričkih država kupcima u Kini i Indiji i na taj način pomagao kupcima koji se neodlučno približavaju Venecueli i njenoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA zbog američkih sankcija prema Karakasu i, istovremeno, pomažući Venecueli da nastavi prodaje svoju naftu i pored strožijih američkih sankcija.

Izvor: RT.com