Prenos vlasništva pruge Šid – Bijeljina, koja u dužini od 18,5 kilometara ide kroz Republiku Srpsku, sa Železnica Srbije na Železnice Srpske, okončan je međudržavnim sporazumom, a ono što sledi na tom mestu jeste izgradnja autobuske stanice. 

Dva i po hektara zemljišta na mestu nekadašnje železničke stanice u Bijeljini, Vlada Srpske ustupila je Gradu Bijeljina, pa će odmah nakon uknjižbe početi izgradnja nove autobuske stanice, čime bi se rasteretio saobraćaj u centru. 

Regulacioni plan donesen je još pre četiri godine, urađena je eksproprijacija privatne imovine, pa sada konačno postoje svi uslovi za realizaciju ovog projekta. 

Vlasništvo nad prostorom površine 28.695 kvadratnih metara u Sremskoj ulici, Vlada Srpske bezuslovno i bez naknade prenela je na Grad Bijeljinu. Nepokretnosti će se namenski koristiti u skladu sa ugovorom koji će zaključiti Ministarstvo finansija i Grad Bijeljina, pojašnjeno je u Pravobranilaštvu RS. 

Sadržaj tog ugovora nisu želeli komentarisati, ali su naglasili da će se detalji ugovora definisati u roku od 60 dana do kada bi ugovor trebalo da bude i zaključen.  

Odlukom Vlade Srpske definisana je izgradnja autobuske stanice u roku od pet godina. O ovom projektu Gradska uprava priča već deceniju, ali nije se krenulo dalje od idejnog rešenja. 

Pre dve godine eksproprisano je šest stanova, izmešteno skladište, a preostalo je još da se otkupi jedan ugostiteljski objekat čime će u potpunosti biti rešeni imovinski odnosi, podseća predsednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

-Na svoju štetu i na štetu mojih zaposlenih neću ići. A ako Grad namerava da napravi drugu autobusku stanicu, neka gradi. Bijeljina ne bila jedini grad sa dve autobuske stanice – kaže Mitrović. 

Autobuska stanica je već četiri decenije u centru grada. Većina građana smatra da bi njeno izmeštanje na periferiju rasteretilo saobraćaj. 

-Bilo bi manje gužve, a i ekološki bi bilo čistije kada autobusi ne bi išli kroz centar – kaže Brano Pantić. 

Prvo projekat, pa cena 

Koliko će koštati izgradnja nove autobuske stanice i javne garaže biće poznato tek kada bude urađen glavni idejni projekat. U budžetu za iduću godinu, više od tri miliona maraka planirano je za infrastrukturu, pa bi se iz ovih sredstava finansirali i projekti predviđeni strategijom razvoja grada. Gradska uprava već najavljuje i izgradnju modernog trga, zatvaranje saobraćaja u centru i asfaltiranje svih ulica u gradskom jezgru.

Izvor: Blic