Protest protiv mera u Pragu, uhapšeno 17 osoba

Češka policija prvi put je danas od početka pandemije kovid-19 insistirala da se demonstracije protiv lokdauna i vlade odvijaju u skladu sa sanitarnim merama, pustila je na Staromnjestski i Vaclavski trg u Pragu samo po 100 ljudi, a na kršenje mera je intervenisala i uhapsila je 17 demonstranata, među njima i jednog poslanika.

U Češkoj, koja je od februara ponovo na čelu liste evropskih zemalja pogođenih pandemijom virusa korona, kako po broju novozaraženih za nedelju dana, tako i po broju preminulih na milion stanovnika, kovid-19 odneo je zaključno sa subotom 21.717 života, a prema rečima ministra zdravlja Jana Blatnog, to je najkritičnija sedmica do sada.

Oko 500 demonstranata okupilo se danas na protestu protiv vlade premijera Andreja Babiša i haotičnog načina na koji vlada nastoji da suzbije pandemiju kovid-19, na Staromnjestskom trgu na poziv inicijative ugostitelja Crkao pas, što je igra reči jer skraćenica naziva epidemiološkog plana vlade PES na češkom znači pas.

U ograđeni prostor na dva glavna trga u centru grada policija je pustila svega po 100 demonstranata što je izazvalo ogorčenje drugih koji nisu pušteni da prođu i skandiranje „Slobodu“, „Nemate savest“, „Pustite ih“ a kada je nekoliko njih probilo barijere, policija ih je uhapsila.

Na Vaclavskom trgu organizatori su nakon 12 minuta raspustili sami protest, dok su demonstranti sa Staromnjestkog trga kada su videli da će policija pustiti samo 100 ljudi krenuli u šetnju gradom, Karlovim mostom preko Vltave na drugu obalu i natrag tokom koje su pokušavali da nateraju prolaznike da skinu zaštitne maske koje do 21. marta moraju da imaju svi na ulici.

„Vi ste Gestapo“, „Svi da skinemo maske“, vikali su protivnici strogog zatvaranja i sanitarnih mera na policiju.

Policija je uhapsila 17 demonstranta, među njima i nezavisnog poslanika Lubomira Volnog, ranije biranog u parlament na listi radikalne nacionalističke stranke SPD, koji je već kažnjavan zbog toga što na sednicama donjeg doma parlamenta odbija da nosi zaštitnu masku a kada se pojavi bez maske a govornicom pravi se pauza da se govornica dezinfikuje.

„Obavešten sam da je poslanik Volni priveden zato što je na nekoliko poziva odbio da stavi zaštitnu masku“, kazao je danas ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Kod svih koji su došli na današnji protest u Pragu policija je proveravala da li imaju boravak u Pragu ili su došli iz nekog drugog okruga, pošto je to od 1. do 21. marta zabranjeno a policija je na izlazima iz raznih regiona zaustavljala autobuse sa demonstrantima koji su krenuli u Prag i vraćala ih u njihov okrug a kontrolisala je i putnike u vozovima za Prag.

Demonstrante koji su se vratili posle šetnje na Vaclavski trg specijalci češke policije opkolili su i preprečili im put sa dva kordona i puštaju ih tek pošto ih legitimišu.

Češku, koja je od februara ponovo svako malo na čelu liste evropskih zemalja pogo]enih pandemijom virusa korona, kako po broju novozaraženih za nedelju dana, tako i po broju preminulih na milion stanovnika, gde je sada druga najgora posle Slovačke, a kovid-19 odneo je zaključno sa subotom 21.717 života, čeka, prema rečima ministra zdravlja Jana Blatnog, najkritičnija sedmica do sada.

„Da sam znao da se već 7. decembra u Češkoj širi britanska mutacija virusa ponašali bismo se drugačije, a ovako mi smo popuštali mere, verovatno bi se išlo putem zatvaranja“, kazao je danas Blatni češkom javnom TV servisu ČT.

Češka je morala da aktivira sistem pomoći iz inostranstva za pacijente sa teškim simptomima a da prime te pacijente spremne su Nemačka, Švajcarska i Poljska.

Trenutno je u češkim bolnicama hospitalizovano 7.899 kovid-19 pacijenata, od toga rekordnih 1.722 na intenzivnoj nezi i respiratorima.

Izvor: Nova.rs, 7. 3. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: