Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta: Respiratori nemaju potvrde o funkcionalnosti

Beograd – Od ovih konstatacija predsednika Srbije i Darije Kisić Tepavčević do rečenice “Ne bih im bio u koži ako dođe do štrajka”, koju je izgovario današnji gost jutarnjeg programa “Probudi s” Rade Panić, inače predsednika Sindikata Lekara i farmaceuta, prošlo je nedelju dana.

Panić je tokom gostovanja istakao da misli da nije prejaka rečenica koju je izrekao.

“Mislim da nije prejaka rečenica, obzirom kako se sve prema nama obraćaju, vrlo podcenjivački od predsednika i članova Kriznog štaba, ali i drugih kolege poput Danice Grujičić, koja očigledno nije obaveštena ko su potpisnici pisma. Tri hiljade kolega koje su potpisale javno pismo, potpisali su jer osećaju potrebu da upute još jedan apel “ne znam gde dalje od ovoga”. U svakoj civilizovanoj državi svaki ministar zdravlja bi morao da podnese ostavku da se 3.000 lekara potpiše. Manipulacija je da ima 30.000 lekara”, rekao je Panić.

On se tokom uključenja u jutarnji program posebno osvrnuo da izjave direktorke Insituta za onkologiju Danice Grujičić, koja se povodom pomenute peticije lekara izjavila da “ne vid vidi da su oni predložili nešto drugačije nego što je to predložio Krizni štab”.

“Mnoge kolege su zaiste isprovocirane tom izjavom. Da podsetim, doktorka Danica Grujičić je na trećoj funkciji direktora Insituta za onkologiju, ministar je imenuje na sva ta mesta. A posebno značajno je da napomenem da Institut za onkologiju nije smeo da uđe u kovid-19, a upravo propustima Danice Grujičić jeste, odnosno prisiljavanjem radnike da nose istu opremu i ne obezbeđujući dezinfekciona sredstva”, rekao je Panić.

On je istakao i da iz Sindikata nisu pozvali na štrajk, već su samo upozorili šta može da se desi.

“Nismo pozvali na štrajk, ja sam samo napomenuo i rekao kolika je važnost zdravstvenih radnika, ne samo kada je epidemiološka situacija. Dr Danica Grujičić i profesorka Kisić Tepavčević očigledno nisu upućane. Oni koji su potpisali pismo su oni koji rade sa kovid pacijentima, u kovid intezivnim jedinicima i to sa najtežim pacijentima”, izjavio je Panić i dodao:

“Moja rečenica je trebalo da probudi predsednika i članove Kriznog štaba da shvate kome se obraćaju. Dakle, da nas niko ne proziva i omalovažava i da shvate šta bi značilo da 5 odsto lekara stane s radom”, naveo je Panić.

On se osvrnuo na to i da lekari i medicinski radnici, koji rade na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, nemaju adekvatnu zaštitnu opremu.

“Ima zaštitne opreme više nego što je bilo, ali ne dovoljno. Nema pune zaštitne opreme i kolege nisu adekvatno zaštićene. Ono što slušamo na državnim medijima nije baš tako kako se predstavlja”, rekao je Panić.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta istakao je da respiratori koje posedujemo nemaju uredne dozvole za korišćenje.

“Nemaju uredne papire. Respiratori nemaju potvrdu u fukncionalnog ispravnosti. Setimo se 2018. u Kraljevu kada je bio štrajk lekara jer upravo nisu imali potvrdu o funkcionalnog ispravnosti respiratora. Sigurno da u 70 odsto ustanova u Srbiji ti aparati nemaju regularne papire da su ispravni”, rekao je Panić.

On je podsetio na slučaj anesteziloga koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog smrti Anje Grahovac.

“Anesteziolog koji je radio anesteziju Anji Grahovac otišao je tri godine u zatvor, samo zato što respirator nije imao papir o funkcionalnog ispravnosti. Upozorio sam mnogo puta da je predsednik sebi dao za pravo da nabavlja od koga hoće, shvatite da se radi o biomedicinskoj opremi”, rekao je gost.

Panić je dodao i da nije tačno da su pomenuti lekari potpisnici krivične prijave koju su narodni poslanici Marinika Tepić i Vladimir Todorić podneli protiv Kriznog štaba.

“Mi nismo potpisnici te krivične prijave, ja sam pozvan kao svedoka da objasnim o čemu se radi. Nema naših potpisa na toj krivičnoj prijavi”, rekao je Panić.

Broj potpisnika peticije “Ujedinjeni protiv kovida” je porastao na više od 2.800, neki od lekara potpisnika tvrde da trpe pritiske, neki su zbog njih dali i otkaz. Aktuelni krizni štab i dalje je tu i svakodnevno se obraća javnosti u 15 sati.

Izvor: Nova S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: