„Potpuni gubitak poverenja“: Polovina francuskih zdravstvenih radnika u domovima za negu kaže da će se odupreti uzimanju vakcine

Zapanjujuće nove brojke iz Francuske sugerišu ono što je nesumnjivo širi globalni trend kolebljivosti i skepticizma kada je reč o trenutnom velikom pritisku da se „vakcinišu svi“.

Rojters je u izveštavanju o sprovođenju vakcine u zemlji otkrio da samo oko “polovine zdravstvenih radnika u francuskim domovima za negu ne želi da se vakciniše” – čak i nakon što su mnogi od njih rutinski svedoci kako COVID-19 hara nad starim i nemoćnim osobama.

„Potpuni je gubitak poverenja“, rekao je u izveštaju jedan zdravstveni radnik kućne nege i predstavnik sindikata, odražavajući otpor sve većem pritisku na često nedovoljno plaćeno osoblje u teškim radnim uslovima kome se naređuje da se vakciniše da ne bi rizikovali bezbednost starijih pacijenata. A drugi je odraz uobičajenog odgovora „Sačekaću malo“.

Intenzivan skepticizam i odbacivanje proizlazi iz činjenice da je vlada ta koja ih navodno nedovoljno plaća, istovremeno zahtevajući da prime vakcinu.

Rojters predstavlja uobičajene reči odbijanja među negovateljima na prvoj liniji fronta, kako sledi:

Mari-France Boudret, koja radi u francuskom domu za starije osobe, gledala je pacijenta kako se guši na smrt pred njom jer mu je COVID-19 zarazila pluća. Ali kada joj je poslodavac ponudio vakcinu protiv virusa, medicinska sestra je oklevala.

„Imam neke sumnje”, rekla je Boudret, 48. „Više volim da čekam.”

Trend se takođe primećuje širom Evrope, što izaziva duboku zabrinutost kod zdravstvenih zvaničnika da je starija populacija i dalje u velikom riziku do te mere da veliki deo zdravstvenih radnika odbija ili barem odlaže vakcinaciju.

Izveštaj nudi obližnje primere Nemačke i Švajcarske, gde bi rezistencija na vakcinu kod kućnog zdravstvenog osoblja mogla biti i veća nego u Francuskoj. „U Nemačkoj je operater domova za negu BeneVit Group anketirao osoblje u novembru i otkrio da samo 30% želi da se vakciniše“, piše Rojters.

A za Švajcarsku, izveštaj citira sledeće: „Peter Burri, šef ProSenectute-a, najveće švajcarske grupe za zastupanje starijih osoba, rekao je da je više od polovine sestara u medicinskom sektoru spremno da se inokuliše“.

Francuska je u poslednje vreme raspravljala o tome da li stariji ljudi sa postojećim zdravstvenim stanjem treba da prime vakcinu AstraZenece. Prethodno je Pariz upozoravao na to, međutim, u utorak su vladini zdravstveni službenici revidirali stav koji je iz opreza zauzet zbog nedostatka podataka iz kliničkih ispitivanja, a sada je ukinuo zabranu za ljude starije od 65 godina.

Trenutno se Francuska približava granici od 4 miliona (na 3,8 miliona) u smislu zabeleženih ukupnih infekcija COVID-a od početka pandemije, uključujući preko 87 000 smrtnih slučajeva.

Prevod: Srpski Glasnik

Izvor: Zero Hedge, 3. 3. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: