London – Britanske kompanije upozorile su da će cene hrane porasti i da će doći do promena na tržištu rada, nakon što je ministar finansija Sadžid Džavid rekao da Britanija više neće poštovati propise EU nakon Bregzita.

Džavid je za list “Fajnenšel tajms” rekao da Britanija neće poštovati propise nakon Bregzita, apelujući da se kompanije prilagode.

“Neće biti nikakvog usklađivanja, nećemo poštovati propise, nećemo biti na jedinstvenom tržištu i nećemo biti u carinskoj uniji”, rekao je Džavid.

Džavid nije precizirao koje propise EU želi da odbaci, ali je rekao da će neke kompanije imati koristi od Bregzita, a neke neće. On je naglasio da Ministarstvo finansija neće podržati proizvođače koji i dalje posluju u skladu sa propisima EU, jer su kompanije još 2016. godine znale da će Britanija napustiti EU.

Federacija za hranu i piće (FDF) saopštila je da će najvjerovatnije doći do rasta cena hrane na kraju ove godine. Tim Rajkroft iz Federacije za hranu i piće rekao da je važno da je Vlada istinski razumela koje će biti posledice za industrije kao što je ova u slučaju promena trgovinskih uslova, prenio je BBC.

Konfederacija britanske industrije saopštila je da za mnoge firme usklađenost sa propisima EU znači podršku novim radnim mestima.

Automobilska, farmaceutska i industrija lekova upozorile su Vladu prošle godine da će nepoštivanje ključnih propisa EU biti veoma štetno.

Britanski jedanaestomesečni period tranzicije počinje odmah nakon što London istupi iz EU 31. januara.

Izvor: N1