Policija uhapsila i pretukla novinara Bojana Savića, obrisala podatke sa opreme i oduzela vozilo

Novinara Bojana Savića, člana Udruženja novinara Srbije, kao i člana Građanske patrole, na Vaskrs, tokom policijskog časa i pored posedovanja novinarske dozvole za kretanja, policija je prvo zaustavila, nakon toga oduzela mobilni telefon, a onda uz primenu nasilja i psovke uhapsila i odvela u policijsku stanicu, a usput tukla i probila mu bubnu opnu.

Bojan Savić se na Vaskrs vozio ulicama Beograda svojim automobilom marke Opel starom preko 30 godina, koji vozi neregistrovan, sa kartonskim znakom ”NEREGISTROVAN” umesto registracije, jer je istu odbio zbog visokih cena koje premašuju vrednost vozila već je na njemu istakao obaveštenje za policiju o statusu svog vozila, i snimao lajv strim na svom Instagramom nalogu, uz novinarsku dozvolu za kretanje.

Kako se vidi u snimku lajv strima, policajci su mu prvo tražili novinarsku dozvolu za kretanje, koju im je Savić dao i objasnio da radi kao slobodan novinar. Policajac ga je, kako i sam Savić kaže, normalno zamolio da vozilo preguraju zajedno on i policajac, bez vožnje, na parking. Rekli su mu da sačeka zapisnik. Nakon toga se na audio i video snimku objavljenom na Jutjub kanalu ”Bojan Savić” čuju dva policajca, jedan koji dolazi i pita ”Ko ste Vi?”. Novinar mu odgovara ”Ja sam zaustavljen” nakon čega ga policajac pita šta radi. Savić mu govori da snima uživo i dobija odgovor ”Ja sam policijski službenik Nebojša Ilić, ugasite telefon”. Njega kasnije Savić oslovljava sa ”inspektor”. Policijski službenik mu istog momenta telefon oduzima i odnosi uz Savićevo pitanje ”Jeste li Vi to meni odneli telefon?!”, što policijski službenik Nebojša Ilić potvrđuje. Nakon toga Bojan Savić mu govori da će dobiti prijavu za oduzimanje telefona i dobija ciničan odgovor uz smeh ”Od koga ću da dobijem prijavu?!”.

U jednom momentu Savić traži da zatvori svoje vozilo, gde ga policijski službenik pita ”A ovo je Vaše vozilo?”, Savić odgovora da jeste, na šta policajac kaže ”Aaa, odlično!”. Savić ga upućuje na zakonske i ustavne odredbe kojima je dozvoljeno snimanje službenika policije.

U jednom trenutku dolazi drugi policajac, koji konstantuje da je Savić toga dana imao prekršaj na Čukarici, koji kako Savić navodi vukao za sobom kaznu ”10.000 a sada je 100.000”. Inspektor Ilić traži broj od tužioca, a Savić kaže da će zvati advokata. U tom momentu mu se policajac je konstantovao prekršaj na Čukarici, obraća sa povišenim tonom rečima ”Ae, bre, smiri se, bre, je l ti jasno bre?!”, Savić mu žustro odgovara da se ne dere na njega, nakon čega mu taj isti policajac govori istim tonom ”Klipančino jedna, šta je bilo bre?!” i traži da ga vode u stanicu.

Na snimku se čuje kratko komešanje i stavljanje lisica uz reči oba policajaca ”Koga češ ti da jebeš, bre, klošaru jedan?!” , ”Brzo ovamo, lisice!”, ”Pičketino, jedna raspala, bre!”, ”Sad ćeš da vidiš ti!”, ”Jebem li ti mamu ja, šta ćeš ti?!”, ”Ma jebem te u usta smrdljiva, znaš?!”. Na sve to Savić im odgovara ”Samo vi radite svoj posao!”.

”Sisaj kurac, bre, pičko bre!”, ”Jebem u usta i tebe i kola!” govore mu policajci dok ga ubacuju u kola policije. U jednom momentu se čuje jedan od policajaca kako govori ”Jebem li ti dete u pičku!”.

Čuje se policajac koji je konstantovao prekštaj na Čukarici, kako govori ”Nemoj da se bojiš, bre, neka ga, sad ću, sad ću da sednem čekaj, s njim!”

Kako je tekao ceo razgovor pogledajte na snimku ispod. Upozoravamo vas na uznemirujući sadržaj i psovke.

DOKAZI O MOM PROTIVZAKONITOM HAPŠENJU I PREBIJANJU! (Uznemirujući sadržaj) – video materijal sa Jutjub kanala Bojan Savić

Nakon teksta objavljenog na portalu nova.rs, redakcija toga portala dobila je saopštenje MUP-a.

“Pripadnici Policijske stanice Stari grad sinoć oko 20:30 časova na Trgu Nikole Pašića zaustavili su neregistrovano vozilo „opel kadet“, na kojem su se nalazile plastificirane tablice sa natpisom „NEREGISTROVAN“, a kojim je upravljao B. S. Nakon zaustavljanja vozila sa lažnim tablicama vozač B. S. je uputio pretnje policijskim službenicima, a jednog od njih je i odgurnuo rukama. Nakon toga policijski službenici su, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje, istog priveli u Policijsku stanicu Stari grad, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo”, navodi se u odgovoru koji je MUP uputio našoj redakciji.

MUP nadalje navodi da su po nalogu tužioca protiv Savića podnete krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, posle čega je napustio prostorije PS Stari grad, kao i da nije podneo bilo kakvu pritužbu na postupanje policijskih službenika.”

Ovo međutim, nije bio jedini prekršaj koji je Savić juče, po navodima MUP, počinio.

“Takođe, juče oko 18 časova osumnjičeni B. S. je Ulici Novi obrenovački put zaustavljen u istom vozilu „opel kadet“ od strane saobraćajne policije, a zbog isteka važnosti registracione nalepnice napisana mu je prekršajna prijava, a vozilo je isključeno iz saobraćaja. Međutim, nakon što je saobraćajna policija napustila mesto događaja, B. S. je, uprkos zabrani da upravljanja navedenim vozilom, isto uzeo i otišao.”

Navode o ranijim prekršajnim prijavama toga dana Savić potvrđuje u izjavi za portal Pravda.rs ”Tog dana sam već jednom bio zaustavljen blizu Ade i napisana mi je kazna, policajci su profesionalno obavljali posao. Ponovo sam zaustavljen kod Skupštine Srbije, tu su bile dve patrole i sve je išlo normalnom procedurom, bili su ljubazni i rekli mi da sačekam da se konsultuju sa nekim. U međuvremenu na lice mesta je stigla druga patrola i odmah po izlasku iz auta me fizički napali, otrgli su mi telefon iz ruke, udarili me u stomak, bacili na auto i stavili lisice. U autu me je policajac udario pesnicom u uvo od čega mi je napukla bubna opna i uvo prokrvarilo. Zadržali su me četiri sata u stanici, a zatim pustili” ispričao je Savić za portal Pravda.rs

Savić je pregledan na VMA, gde su konstantovali perforaciju bubne opne i uputili ga na hitnu detaljnu analizu. Pregledan u opštoj bolnici MEDIGROUP, jer kako Savić navodi su samo oni radili, gde je konstantovan ”oslabljen sluh i zujanje u oba uva, više levo od sinoć, posle udarca šakon od strane službenog lica.” Takođe u nalazu piše i da je na levom uhu prisutna ”ivična, trouglasta ruptura bubne opne podvijena krvlju.” Savetovali su mu operativno lečenje – repoziciju bubne opne u roku od 72 sata. Troškovi operacija su 45.000 dinara sama intervencija, 20.000 din. bolnički dan, 3000, 5400, 4.500 din. Taj novac Savić mora da nabavi u roku od 72h.

Nalaz opšte bolnice MEDGROUP
foto: Screenshot/YouTube
Novac potreban za pripremu, operaciju i bolničke dane
foto: Bojan Savić

Sad će morati da mi stave na bubnu opnu malu plastičnu membranu i to će morati da stoji 3 nedelje, da bi se ćelije bubne opne širile i spojile se da ne bi došlo do potpunog oštećenja. Moram da stavim neku vatu u uvo, da mi ne bi ušla voda jer ako uđe mi voda doći če do infekcije. – navodi Savić u video materijalu okačenom na njegovom Jutjub kanalu.

Nalaz MEDIGROUP bolnice o perforaciji bubne opne
foto: Screenshot/YouTube

Savić je rekao da su mu policajci stavili na teret ometanje službenog lica i falsifikovanje isprave zbog kartonskog natpisa ”NEREGISTROVAN”. Kako je objasnio njegov advokat falsifikovanje isprave je neosnovano jer Savićev natipis nema formu tablice što je bitan element ovog krivičnog dela.

Što se tiče napada na službeno lice, Savić kaže da su policajci restartovali njegov telefon kako bi obrisali snimke napada na njega, kao i da su mu potpuno obrisali snimke sa diktafona i kamere u auto što je protivzakonito i učinjeno je kako bi sakrili dokaze o policijskoj torturi koju je prošao. On navodi da za sam početak napada ima oko 500 svedoka koji su pratili njegov uživo prenos na društvenoj mreži Instagram.

– Predhodnih nedelja zbog ukazivanja na nezakonit rad policije, ali i drugih nezakonitih aktivnosti koje je “Građanska patrola” otkrila dobio sam niz pretnji. Sumnjam da je reč o korumpiranim policajcima koji su možda dobili novac da me zastraše. U prilog tome govori da sam predhodnih dana više puta zaustavljan zbog istog razloga i da mi je pisana kazna za prekršaj. Ukoliko su čisti zašto su obrisali sve snimke koje sam imao – ukazuje Savić dodajući da se ne plaši i da će policajci koji su ga fizički napali biti kažnjeni.

izvor: Građanska patrola, Pravda.rs, Nova.rs

Redakcija portala Srpski Glasnik najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje policije prema bilo kom građaninu. Ovakvo ponašanje, psovke i tortura su nedopustivi, a još je strašniji ako se ta torturu primenju prema novinarima! Pružamo svu podršku Bojanu Saviću i očekujemo što bržu reakciju nadležnih na ovakvo ponašanje policijskih službenika. Živimo u zemlji gde su se događala ubistva novinara, u kojoj se ukidaju emisije nepodobne za režim, novinarima koji pišu o kriminalu spaljuju kuće. Oni koji postavljaju prava pitanja bivaju javno šikanirani. Ne ulazeći u to šta je razlog zaustavljanja, a kasnije hapšenja i imali to veze sa Bojanovim aktivizmom i novinarskim poslom smatramo da je ovakvo ponašanje ispod svake mere časti, dostojanstva, pravila. Pozivamo nadležne da se ovoj torturi na medije jednom stane na put i da oni koji treba da odgovaraju – odgovaraju i da snose troškove Bojanovog lečenja. Takođe pozivamo sve redakcije, novinarska i građanska udruženja, nevladine organizacije da stanu u odbranu Bojana Savića. Ako želite da pomognete novčanim putem Bojana to možete uraditi preko PayPal računa: građanskapatrola@gmail.com ili preko računa u Banca Intesa: 160-5100103474232-89.
Bojane imaš punu našu podršku!

redakcija Srpskog Glasnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: