Srpski Patrijarh Irinej je povodom 11 godina službe patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila služio arhijerejsku liturgiju u ruskoj crkvi na Tašmajdanu u Beogradu.

Patrijarh Irinej u ruskoj crkvi

Svetu liturgiju je pored Patrijarha sasluživao i starješina Podvorja ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalija Tarasjev.
Na liturgiji su bili i starješine nekoliko crkava u Beogradu, odnosno Markove crkve protojerej Trajan Kojić, Hrama Svete Trojica na Vračaru protojerej stavrofor Milan Topić i Bogorodičine crkve u Zemunu protojerej Nebojša Topolić.
Prustvovali su i jeromonah Petar Bogdanović, starješina beogradske Vaznesenjske crkve jerej Arsenije Arsenijević, kao i jerej Ivan Delić iz Eparhije banatske, te đakoni Aleksandar Sekulić i Zoran Ranković.
Patrijarh Irinej je čestitao predstojatelju sestrinske Ruske Crkve jedanaestogodišnjicu ustoličenja, moleći se za pomoć Božju u nošenju teškog bremena upravljanja najvećom pomesnom Pravoslavnom Crkvom na svetu.
Uz to je napomenuo da su srpski i ruski narod bili uvek zajedno, i sad su zajedno, a Gospoda molimo da ostanemo za svagda zajedno kao jedan narod.
Prota Vitalije je rekao da Pravoslavna Crkva i sav pravoslavni svet prolazi kroz razne nemire u ovo naše vreme.
Vaša Svetosti, Bogu smo zahvalni što u Vašoj ličnosti možemo videti ispunjenje reči Svetoga apostola Pavla koji je govoreći o Jevanđelju kazao da se u svakome ko čita i sluša sveto Jevanđelje ponovo rađa Hristos i pojavljuje se duhovna snaga.
U ime Ruske Pravoslavne Crkve, protojerej-stavrofor Vitalije Tarasjev uručio je Patrijarhu srpskom Irineju ikonu Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija.
Srpski Patrijarh Irinej je zahvalio proti Vitaliju na lepom i vrednom daru te poželeo krepko zdravlje njegovoj Svetosti Patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu.

Velika zahvalnost Bogu

Mi se nalazimo u velikoj krizi kroz koju prolazi ceo svet koji se udaljio od Boga, ali hvala Bogu, ima ljudi koji se drže Istine Božje i to potvrđuju svojim životom i izgaraju za Istinu.
Danas vidite strada srpski, ruski, ali i ukrajinski narod.
Oni koji nam pričinjavaju ovo stradanje misle da razbiju Crkvu Hristovu, da nas razdvoje i da po mogućnosti učine da ratujemo jedni protiv drugih – e to je njihova želja.
Bogu hvala, Gospod je tu sa nama, Gospod je u našim dušama i to se najbolje pokazalo ovih dana u Crnoj Gori.
U njoj su mnogi okrenuli leđa Gospodu, ali probudila se Crna Gora na veliku radost našu.
Narod se digao da brani svoje svetinje od bezbožnika i bezakonika!
Krajnja pobeda, braćo i sestre jeste Božja, Hristova pobeda.
Pobediće Istina i Pravda, rekao je Patrijarh Irinej.
Ponavljam, apelujem na smirivanje tenzija i molimo Boga da pobedi razum u Crnoj Gori.

Kako Milo Ðukanović brani Zakon o slobodi veroispovesti

Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i dalje izaziva velike tenzije, kako u samoj Crnoj Gori tako i u odnosima između Srbije i Crne Gore.
Skoro svaki dan protestuje veliki broj pristalica Srpske pravoslavne crkve koji nemaju nameru da klonu pred bezbožnicima.