Epidemija koronavirusa

Epidemija koronavirusa nanosio gromne štete avioprevoznicima, bilo zbog otkazivanja letova u Kinu i delove drugih zemalja gde je “preseljena” epidemija koronavirusa, bilo zbog toga što na drugim destinacijama – vozeprazni avioni!

Očekuje se da će , nastavi li virus da se širi ovom brzinom, doseći 113 milijardi američkih dolara sqmo u delu prodaje avionskih karata.

Aviokompanije voze prazne ili poluprazne avione samo da ne bi izgubile stolove (ugovorene termine) na aerodromima, trošeći pritom ogromne količine novca, što na gorivo, što na osoblje.

Razlog tome su, upozirava Biznis insajder, evropska pravila, po kojima aviokompanija mora držati otvorenim 80% dodeljenih stolova ili joj preti gubitak. A jednom kada izgubite “termin” na nekom aerodromu,teško da ćete dobiti sličan.

Pojedini britanski zvaničnici nadležnim telima za aviopromet predložili da privremeno suspenduju primenu evropskih pravila o stolovima, dok traje epidemija koronavirusa.

Određene mere pomoći avioindustriji već je najavila kineska vlada. Tamošnja Uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila je da će smanjiti aerodromske takse i naknadu za kontrolu leta, te da će odložiti primenu rasporeda letenja za predstojeću letnju sezonu.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici CAAC, navodi se da će do daljeg biti suspendovana evaluacija performansi kada je reč o polascima i dolascima aviona na vreme, kao i da će vreme odobrenja za nastavak međunarodnih letova biti skraćeno, prenosi Rojters.

Iz CAAC -a su prošle nedelje saopštili da će uvesti novčanu podršku za domaće i strane avioprevoznike kako bi ih podstakli da obnove usluge i prekinu obustavu letova.

Izvor: Mondo