Mineapolis predstavlja scenario koji se dešava u filmu Džoker (2019)

Film Džoker pre svega ima nekoliko zajedničkih stvari sa trenutnim dešavanjima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Protesti širom Amerike su počeli da se dešavaju usled surovog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policajca.

Ovo ubistvo je uticalo na sve rase (pre svega crnu rasu) da krenu sa protestima u svrhu oslobađanja od strane američkog režima koji je isuviše surov prema običnim građanima njegovih država.

Amerika već duže vreme i pored takozvane demokratije koju ima za najobičnije gluposti, nema demokratiju koja se zalaže za to da sve rase imaju isto pravo.
Ovom rečenicom ne branim ni jednu rasu.

Opšte poznata činjenica je to da se bela rasa kada je u pitanju policija već duže vreme iživljava nad crncima, međutim ni obični građani u vidu crnaca ne zaostaju o tom pitanju sa pljačkanjem i nasiljem nad običnim građanima u vidu belaca.

Ovih nedelja smo imali ključnu situaciju koja film Džoker povezuje sa današnjom situacijom u SAD-u.

1. Protesti
2. Maske
3. Betmen
4. Džoker

Protesti su počeli da se dešavaju usled nezadovoljstva ljudi, nepravdom nad ubijenim mladićem po imenu Džordž Flojd kako sam i naveo u prvom delu članka.

Druga i ključna stvar koja povezuje proteste sa filmom jeste ta da se ne samo u filmu, nego i u stvarnosti nose maske za koje je zahvalan COVID-19.
Ključno pitanje je kako će vlasti izaći na kraj sa maskiranim ljudima širom Amerike.

Prošlog i ovog vikenda smo imali čak i pojavljivanje dve zvezde na protestima.

Da, upravo te dve koje sam naveo: Betmen i Džoker.

Betmen i Džoker stigli su na odvojene nacionalne proteste tokom vikenda. Napetosti su poslednje nedelje visoke, kako raste i sam protest. Aktivisti protestuju protiv policijske brutalnosti, zajedno, protiv ubistva Džordža Flojda. Stvari su postale vrlo nasilne, novinari sa kamerama i mobilni telefoni hvataju svaki ugao situacije. Dok se čini da se stvari pogoršavaju, neidentifikovani muškarac pojavio se na jednom od protesta u Filadelfiji, obučen u pun Betmenov kostim iz trilogije Kristofera Nolana Dark Knight, i dobio je oduševljenje od strane aktivista.

https://twitter.com/exoltyy/status/1266916658972626946

Video snimci čoveka obučenog kao Dark Knight koji prolazi kroz dim mnogo liče na superjunaka koji se sprema za bitku sa Bejnom u The Dark Knight Rises. To je prilično luda scena, uzimajući u obzir šta smo već sve videli 2020. Što se tiče zašto se taj čovek odlučio da se obuče kao DC superheroj, to nije jasno, ali postoje tvrdnje da je to uradio samo zbog pažnje i šanse za viralni video. Neko na društvenim mrežama koji je navodno razgovarao s njim rekao je da se ne slaže sa protestima.

Što se tiče Džokera, on se pojavio u Minneapolisu tokom vikenda. 36-godišnji zaposlenik prehrambene robe Jozef Pudvil izašao je na ulice obučen kao Joakim Feniksova verzija lika iz Džokera. Ako se pitate zašto se odlučio da se obuče kao Princ zločina-klovn, Pudvil je rekao: “Postao je model socijalne nepravde, prepoznavanja tragedija koje se događaju, zaljubio sam se u taj lik i mislim da danas on služi za pokretanje i slanje poruka.“

ANARHIJA U SAD – VATRE OKO BELE KUĆE, HAOS U FILADELFIJI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: