Merkel navodi “teške dokaze” da je bila žrtva “ruskih hakera”

Merkel navodi “teške dokaze” da je bila žrtva “ruskih hakera”, kaže da to ne pomaže popravljanju veza s Moskvom

Nemačka kancelarka je zažalila što je tvrdila da je nepobitan dokaz ruskog „hakerskog napada“ na njenu kancelariju Bundestaga, ali je rekla da radi dan i noć na popravljanju odnosa sa Moskvom i pored „bolnog“ incidenta.

Kancelarka Angela Merkel optužila je Rusiju da je izvršila upad na mrežu u njenu kancelariju Bundestag još 2015. godine, dok je u sredu razgovarala sa zastupnicima.

“Iskreno mogu reći da me boli”, rekla je ona o navodnom napadu hakera, tvrdeći da postoje “čvrsti dokazi” da su neke krađe “ruskih snaga” stajale iza krađe podataka, zasnovane na rezultatima “ispravno urađene” istrage.

Ipak, Merkel je rekla da naporno radi na održavanju diplomatskih veza između Moskve i Berlina”, čak i ako ta hakerska aktivnost ne olakšava posao.

Rusija je demantovala optužbe kada su se prvi put pojavili 2015. godine, a nastavila je dalje tokom godina. Međutim, Moskva tek treba da komentariše sveže napomene Merkelove.

Na pitanje o mogućim posledicama takozvane “hibridne strategije ratovanja”, kancelarka je koristila neobično oštar jezik, preteći da će “Nemačka, naravno, uvek zadržati pravo da preduzme mere, uključujući i protiv Rusije.”

Reči kancelarke našle su se na glavi izveštaja magazina Špigel koji povezuje internet napad 2015. godine sa ruskom vojnom obaveštajnošću. Krivci, sugeriše, mogli su da se izvuku sa preko 16 gigabajta podataka, koji uključuju hiljade primljenih poruka koje potiču iz kancelarije Bundestaga kancelarke.

Prema Špigelu, hakeri su očigledno kopirali imejlove na drugi računar. Tek u maju 2015. godine Bundestag je otkrio da su njegove mreže narušene. Zaključeno je da su se hakerski napadi dešavali barem od početka te godine.

Dok je magazin uveliko citirao Saveznu upravu kriminalističke policije (BKA) i Federalnu službu za sigurnost informacija (BSI) među svojim izvorima, dotične agencije su o tome ćutale. Nemačka vlada, zauzvrat, nije potvrdila verodostojnost izveštaja, sve dok se sama Merkel nije oglasila u svom govoru u sredu.

SVEĆA ZA SLOBODU – SUTRA U BEOGRADU SKUP PODRŠKE SVEŠTENSTVU U CRNOJ GORI

Izvor: Stitonosa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: