Smatra se dosadnim korovom,ali za bolesnog čoveka predstavlja iznad svega dragocenu lekovitu biljku. Cveta u aprilu i maju na svim livadama i travnatim površinama ,anerastesamo na vlažnim mestima.Odlikuju ga dve važne osobine: pomaže kod oboljenja žuči i jetre.

listovi maslačka se sakupljaju pre nego što procveta, koren u proleće ili ujesen, a stabljike u vreme cvetanja biljke. Svi njegovi delovi su lekoviti. Sveže stabljike maslačka, ako se dnevno pojede pet ili šest sirovih, brzo dolazi do olakšanja kod upale jetre. Pomažu i kod šećerne bolesti. Dijabetičari bi trebalo dnevno da pojedu do deset stabljika maslačka i to svo vreme dok on cveta.

Bolešljivi ljudi koji su stalno potišteni i umorni trebalo bida sprovedu 14-dnevnu kurusa svežim stabljikama maslačka. Biće iznenađeni izvanrednim dejstvom.

Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju svrab kože, lišajeve i osipe, popravljaju sastav želudačnog soka, a želudac čiste od svakojakih štetnih materija.

Sveže stabljike mogu bezbolno da rastvore kamen u žuči, te podstaknu rad jetre i žuči. Osim mineralnih soli u maslačku se kriju i važne gradivne i lekovite materije koje su veoma bitne u lečenju poremećaja metabolizma.

Zbog svog dejstva pročišćavanja krvi, pomaže kod gihta i reume; otok žlezda se povlači ako se tri do četiri nedelje drži kura sa svežim stabljikama. Maslačak se uspešno primenjuje i kod žutice i oboljenja slezine.

Koren maslačka ako se jede svež ili osušen se upotrebi za čaj, pročišćava krv, podstiče varenje, izaziva znojenje i deluje diuretički ili osvežavajuće.Smatrase i odličnim sredstvom protiv guste krvi.

Ova dragocena biljka zauzima važnomesto u narodnoj medicini. Nažalost najveći deo stanovništva nije svestan toga, nego maslačak smatra korovom.

Sirup od maslačka:

Dve pune pregršti cvetova maslačka stave se u hladnu vodu koju postepeno treba zagrevati dok ne provri. Tada se sud skloni sa vatre i ostavi da stoji preko noći. Sledećeg dana voda se procedi kroz sito,a cvetovi se dodatno rukama izgnječe. u ovaj sok se umeša kilogram nerafinisanog šećera i pola limuna sečenog na kriške. Više limuna bisok činilo prekiselim. Sud se nepoklopljen stavi na vatru. da bi se zadržali svivitamini vatra ne treba da je jaka. Tako će tečnost da isparava bez kuvanja. Masu treba ostavitida se ohladii do dva puta da bi se postigla prava gustina sirupa.. ne sme da bude previše gust jer bi se posle nekog vremena kristalizovao, ali ni previše redak jer bi tada počeo da se kiseli. Sirup mora da bude gust slično medu da bi se mogao mazati na hleb.

Pripremanje čaja:

1 puna mala kašika korena stavi se u četvrt litre hladne vode, a sledećeg dana se greje do ključanja i procedi. Ovukoličinu treba piti pola sata pre i pola sata posle doručka, gutljaj po gutljaj.