Kukovi Otoci – Premijer dodelio sebi 17 funkcija: Ministar, tužilac, savetnik..

Novi premijer Kukovih ostrva Mark Brown, osim premijerske funkcije u Vladi obavlja i posao ministra, i to ne jednog. Naime, Brown je dodelio sebi 17 mesta u vladi te zemlje.

Mark Brown je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija, prenosi RTS.

Takođe, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Mark Brown je sebe postavio i za državnog tužioca, piše RTS.

Opoziciona liderka Tina Browne navela je za Cook Islands News, da takva raspodela portfelja znači da premijer nema poverenja u sopstvene ministre.

“Novi premijer je ‘uzbuđen zbog potencijala svog kabineta‘, a onda je sebi dodelio 17 portfelja, što je signal koliko povjerenja ima u kolege”, istakla je Browne.

Pretpostavlja se da bi premijer Brown mogao da prenese neke od svojih nadležnosti u narednim mesecima.

Brown je došao na vlast ovog meseca, nakon ostavke Henryja Pune, koji je posle gotovo decenije odstupio sa vlasti, kako bi se takmičio za mesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih ostrva, odnosno glavnog diplomate Tihog okeana.

Kukovi otoci su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: