Koliko zaista košta bolnica u Batajnici?

Bolnica u Batajnici će sasvim sigurno biti ozbiljna pomoć u borbi protiv kovida jer se povećavaju kapaciteti za smeštaj obolelih. I to niko ne spori. Ono što je sporno je cena izgradnje ovog polumontažnog objekta koja je mnogima sumnjiva.

Sam Aleksandar Vučić kaže da mu nikad ne bi palo na pamet da se “ugrađuje” u bolnicu, iz čega bi neko zlonameran zaključio da se “ugrađuje” u neke druge projekte, ali to nije tema ovog teksta….

Za izgradnju nove kovid bolnice u Batajnici zvanično je objavljena vrednost ulaganja od 4 milijarde dinara, odnosno malo manje od 34 miliona evra za 18.000 kvadrata. To znači da je cena 1.883 evra po kvadratu.

Sam Vučić je prilikom jedne od poseta gradilištu izjavio da samo trošak izgradnje bolnica u Batajnici i Kruševcu iznosi 60 miliona evra. Time je indirektno potvrdio i cenu od 1.883 evra po kvadratu, pošto manja kruševačka bolnica ne može biti skuplja od Batajnice.

Problem za Vučića se pojavio tek naknadno, kada je stručna javnost digla glas kako je moguće da 1.883 evra po kvadratu koštaju građevinski radovi za montažni objekat na vojnom zemljištu i sa pristupom infrastrukturi.

Montažna bolnica u Batajnici, FOTO: Instagram/Buducnost Srbije

Svestan da je u ozbiljnom problemu, Vučić je na RTS-u pokušao da se izvadi pričom kako je cena u stvari 1.170 evra po kvadratu, a ne 2.000 evra, dajući nebulozno objašnjenje da je do razlike došlo jer se “izgradnja radi preko državnih organa, i da je reč o razlici između dohodovnih i budžetskih institucija. Razlika je između šest i tri odsto provizije, ovde je najniža, od tri odsto, pa je cena 1.170 evra po kvadratu”.

Problem je što razlika u ceni nije u šest ili tri odsto provizije, već 61% ili čak 12,8 miliona evra!

Ili Vučić ima ozbiljan problem sa računom ili neko ozbiljno mulja sa troškovima izgradnje bolnica i nabavkom medicinske opreme.

Sećamo se kako je još 5. aprila, samo 20 dana nakon proglašenja vanrednog stanja, Vučić objavio da je do tog dana nabavljeno 370 miliona evra medicinske opreme, dok je Hrvatska juče objavila da će za 10 meseci borbe protiv kovida u 2020. godini u zdravstvu potrošiti 133 miliona evra. I pored obećanja da će javnost dobiti izveštaj za svaki potrošeni evro to se nikada nije desilo.

Izgleda da ćemo morati da sačekamo promenu vlasti da bi videli u čijim džepovima je završio novac građana Srbije. I to ne samo na ovom poslu.

Izvor: Direktno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: