Kina će testirati CELU POPULACIJU Vuhana za Covid-19

Kineske vlasti planiraju da testiraju svih 11 miliona stanovnika Vuhana na Covid-19 za malo više od nedelju dana. Nakon više od mesec dana bez novoprijavljenih slučajeva, bolest se iznenada ponovo pojavila u gradu.

Svim okruzima u gradu naređeno je da u roku od 10 dana podnesu plan o tome kako će vršiti testiranje svih stanovnika u svojim oblastima, izvestili su lokalni mediji pozivajući se na dokument vlasti. Zvaničnicima je rečeno da daju prioritet testiranju ranjivih grupa i mesta kao što su stambena naselja.

Mera je najavljena kao odgovor na šest novih slučajeva koji se prenose lokalno, a koji su zabeleženi u Vuhan-u u nedelju i ponedeljak, nakon što 35 dana zaredom nije registrovana infekcija u centralnoj provinciji Hubei, gde je Vuhan glavni grad. Svih šest novih pacijenata živelo je u istom kvartu.

Vuhan je bio originalni epicentar izbijanja Covid-19, a krajem januara je postao prvi grad koji je stavljen pod blokadu dok se infekcija nastavila širiti. Slična ograničenja doneta su u nekoliko drugih velikih gradova u Hubei.

Strogim karantinskim merama i masovnim testiranjem vlasti su uspele srušiti broj novoprijavljenih slučajeva u Vuhanu na gotovo nulu. Kako se situacija poboljšavala, zatvaranje u Vuhanu uklonjeno je 8. aprila.

Kina i dalje izveštava o malom broju novo potvrđenih infekcija Covid-19 dnevno, pri čemu je većina novih slučajeva dovedena iz inostranstva. Državni zdravstveni službenici u ponedeljak su zabeležili jedan novi slučaj novog koronavirusa i jedan slučaj za koji se sumnja, bez smrtnog slučaja.

Sveukupno, Kina je imala više od 84.000 potvrđenih slučajeva Covid-19 od početka epidemije, prema Univerzitetu Johns Hopkins. Više od 4.600 ljudi je umrlo.


LANE GUTOVIĆ: PROBLEM SRBIJE JE NEDOSTATAK LAKO SMENJIVOG VOĐE – INTERVJU

Izvor: Russia Today
Izvor slike: Reuters / Aly Song

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: