Karol Sikora: Coronavirus će nestati pre stizanja vakcine

Covid-19 bi mogao da “prostruji sam” pre nego što svet izađe sa bilo kojom vakcinom, rekao je vodeći akademik Karol Sikora, ranije najviši onkolog Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Postoji realna šansa da se virus prirodno izgori. Pre nego što se razviju bilo koje vakcine”, napisao je na Tvitteru Karol Sikora, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Buckinghamu.

Svuda vidimo otprilike sličan obrazac – sumnjam da imamo više imuniteta nego što je procenjeno. Moramo da nastavimo da usporavamo virus, ali on bi mogao ubiti sam.

Izjava je izazvala buru odgovora, pa je Sikora kasnije pojasnio da je to lično mišljenje i stavio je „izvodljiv scenarij“ koji bi mogao biti moguć u trenutnoj „nepoznatoj situaciji“. Naučnik je rekao da niko ne zna „šta će se sigurno dogoditi“ i pozvao javnost da se drži pravila socijalne distance.

Zemlje i kompanije širom sveta nadmetale su se da će razviti vakcinu protiv Covid-19, koja je do sada odnela više od 312.000 života, objavio je Univerzitet Johns Hopkins.

Početkom ove nedelje VHO je otkrio da je osam kandidata za vakcinu trenutno pod kliničkim ispitivanjima, dok je još 110 kandidata trenutno pod predkliničkom ocenom. Nacije uključujući Britaniju i Kinu započele su testiranje vakcina na ljudima.

Međutim, još uvek nije jasno kada će delotvoran lek biti spreman, s obzirom da se predviđa da će uspešan razvoj trajati mesecima ili čak godinama.

Štaviše, šef Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti SAD, Anthoni Fauci, upozorava da “nema garancije da će vakcina zaista biti efikasna.”

Uprkos višegodišnjim istraživanjima i testiranjima, još uvek ne postoji vakcina za teški akutni respiratorni sindrom, poznat pod nazivom (SARS), koji je prvi put izbio 2002. godine, ili za respiratorni sindrom na Bliskom Istoku (MERS), koji je započeo svoj brzi širenje 2012. godine.

ČIPOVANJE U TOKU: PREKO 3.000 ŠVEĐANA VEĆ IMA UGRAĐEN ČIP – ITALIJANI SU NA REDU ZA INOVACIJU

Izvor: Stitonosa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: