Japanski superkompjuter otkrio da nošenje dve maske ne funkcioniše

Mnogi Amerikanci se pitaju: Da li nošenje dve maske nudi veću zaštitu od COVID-19 za razliku od jedne maske?

Da bismo odgovorili na to pitanje, pitamo čitaoce: Da li neko nosi dva kondoma?

Odgovor je verovatno ne. Ali članovi Bajdenove administracije i bar jedan guverner države hvale dodatne prednosti dvostrukog maskiranja.

Prošlog meseca, dr Entoni Fauci, glavni medicinski savetnik predsednika i direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, u početku je rekao, „nema podataka koji ukazuju da će to doneti razliku“. Zatim je okrenuo priču, rekavši da CDC istražuje „da li su dve maske možda bolje od jedne“ i dodao da „to ima smisla“ … i dodao da je razlog što to do sada nisu preporučili taj „što su oni organizacija zasnovana na nauci “.

Fauci je zatim dodao, nenaučno, „ako jedna maska služi kao fizička barijera, to ima smisla i sigurno ne može naštetiti i može pomoći u nošenju dve maske“.

Ove nedelje, guverner Kalifornije Gavin Njusom takođe se udvostručio (bukvalno) sa maskama nakon što su Teksas i Misisippi odlučili da budu bez maski.

“Udvostručićemo nošenje maski”, rekao je Njusom u četvrtak, “ne raspravljajući se da sledimo primer Teksasa i drugih država za koje mislim da prave strašnu grešku.”

Prema Rojtersu, nauka ne sluti na dobro ljudima koji se zalažu za dve maske.

Japanska simulacija superračunarom pokazala je ove nedelje da nošenje dva sloja maski pruža minimalnu korist u blokiranju virusa.

Studija koju su u četvrtak objavili naučno-istraživački institut Riken i Univerzitet Kobe protivreče Faucijevim i Njusomovim preporukama da je nošenje dve maske “zdravorazumski”.

„Istraživači su superkompjuterom Fugaku modelirali protok čestica virusa od ljudi koji nose različite vrste i kombinacije maski“, navodi Rojters.

Otkrili su da je jedna hirurška maska imala 85% efikasnosti u blokiranju čestica ako se pravilno nosi, a poliuretanska maska oko 89%.

Istraživači kažu da nošenje dve maske ne pomaže jer stvara otpor vazduha i uzrokuje curenje oko ivica.

„Nošenje dve maske jednostavno se ne sabira“, napisao je vodeći istraživač Makoto Tsubokura.

U ovoj prezentaciji koju je dostavio Riken centar za računske nauke. Crvena je labavo postavljena netkana maska. Zelena je ugrađena netkana maska. Zelena i smeđa su netkane maske sa poliuretanskim maskama na vrhu. Trakasti grafikon ilustruje „efikasnost sakupljanja kapljica“. Plava traka prikazuje rezultate nošenja labave netkane (hirurške) maske. dok crvena prikazuje ugrađenu netkanu masku, a ljubičasta prikazuje ugrađenu netkanu masku plus poliuretansku masku.

„Nošenje dve maske ne čini ih dvostruko efikasnijim, već samo malo više“, dodao je Tsubokura, citiran u novinama Asahi Shimbun.

„Dovoljno je nošenje jedne netkane maske i uverite se da je pravilno postavljena bez ostavljanja praznine između materijala i nosa.“

Kao što Japan Today primećuje, nalazi su delimično u suprotnosti sa nedavnim preporukama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da su dve maske bile bolje od jedne u smanjenju izloženosti osobe koronavirusu.

Dakle, ako dve maske ne rade, što je dokazao japanski superkompjuter, šta je onda osnovni program američkih vladinih zvaničnika koji se paradiraju oko medija koji reklamiraju dvostruki „zdrav razum“?

Prevod: Srpski Glasnik

Izvor: Zero Hedge, 5. 3. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: