Izveštaj: Aviokompanije će zahtevati „zdravstvenu propusnicu“, potvrdu o vakcini pre nego što dozvole putnicima da lete

Aviokompanije će verovatno zahtevati od putnika da se prijave za „zdravstvenu propusnicu“ koja uključuje digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv COVID-19 pre nego što im dozvole da lete, navodi se u novom izveštaju.

Po svojoj prirodi sistem bi bio sličan onom koji razmatra Ticketmaster, za koga je objavljeno ranije ove nedelje da razmatra da primora kupce da dokažu da su dobili vakcinu ili negativni test na koronavirus pre nego što im dozvole da kupe karte.

Ticketmaster je kasnije pojasnio da će konačnu odluku o takvim merama doneti organizatori događaja, ali da još uvek razmišljaju o implementaciji sistema.

Prema novom izveštaju Akiosa, avio kompanije će verovatno slediti isti model.

„Tri globalna udruženja koja predstavljaju 58 avio-kompanija guraju vlade da dozvole široko testiranje putnika na COVID-19, umesto postojećih karantinskih ograničenja za koja tvrde da su neefikasna i da su ubila potražnju za putovanjima“, navodi se u izveštaju.

Putnici avio-kompanija podlegli bi sličnim merama koje razmatra Ticketmaster, pri čemu bi morali da potvrde da su vakcinisani ili negativno testirani 24 do 72 sata pre leta.

„Zaključak: Nema zdravstvenih potvrda? Zabranjen ulaz. A možda i nikakvo letenje “, navodi se u izveštaju.

Sistem bi verovatno bio organizovan pod pokroviteljstvom CommonPass-a, programa koji sponzoriše Svetski ekonomski forum, a koji se zalaže za post-COVID „veliko resetovanje“ koje bi transformisalo svet.

Kako će Uber i druge kompanije takođe početi da odbijaju usluge ljudima koji se ne pridržavaju ograničenja u vezi sa koronavirusom, „nova norma“ će verovatno stvoriti nižu kastu odbijenih kojima je zabranjeno putovanje, bilo koji oblik društvenog života, a u budućnosti čak osnovne finansijske usluge.

Prevod: Srpski Glasnik

Izvor: Summit News, 13. 11. 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: