Italija: Većina preminulih imala više bolesti i slične simptome

RIM – Italijanski Visoki institut za zdravstvo objavio je najčešće tipične simptome koje su imali zaraženi od kovida-19, a koji su podlegli bolesti.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na 50 hiljada žrtava koronavirusa u Italiji ustanovljeno je da je najveći deo preminulih pre hospitalizacije imao temperaturu, 71 odsto, probleme sa disanjem, čak 73 procenta preminulih, 34 odsto kašalj, proliv 8 odsto bolesnika, a samo 8 odsto preminulih nije imalo nikakve simptome, piše list „Fanpejdž”, koji objavljuje rezultate istraživanja.

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom-19 imaju povišenu temperaturu pre nego što počnu da kašlju, a razvoj bolesti je u početku blaži nego kod sezonskog gripa.

Među 50 hiljada žrtava koronavirusa pacijenti su u proseku pre zaraze patili od najmanje tri druge bolesti – najčešće povišenog pritiska, dijabetisa, srčanih oboljenja, i demencije. Od troje preminulih dvoje su bili muškarci, a prosečna starost žrtava koronavirusa u Italiji je 80 godina, prenosi Tanjug.

Prema rezultatima istraživanja, glavni uzrok smrti kovid-19 bolesnika su krvni ugrušci, preterani odgovor imunološkog sistema i takozvana „citokinska oluja”, koja zauzvrat može pokrenuti akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Italijanski Visoki institut za zdravstvo je najvažnija naučna institucija u oblasti medicine i njeni stručnjaci redovno prate, analiziraju i objavljuju rezultate o epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: