“Kao da im ministar odbrane stoji nad glavom sa uperenim revolverom”

Vimbldon je u nedelju dobio novg-starog šampiona Novaka Đokovića, a meč koji je trajao pet sati, igran je u pet setova i rešen prvim taj- brejkom petog seta u istoriji turnira, bio je prva sportska vest dana.

Dok su hrvatski portali u nedelju u hvalospevima pisali o uspehu jednog od najboljih tenisera koje je svet ikada video ,poznati pisac iz Hrvatske Miljenko Jergović imao je drugačije viđenje komentatora koji su meč finala prenosili na televiziji.

“Đoković je , nakon veličanstvenog meča, osvojio Vimbldon. Bila je to jedna od stvarno velikih utakmica od stvarno velikih sportista- preterano bi i pogrešno bilo reći suparnika – u kojima skoro da je svejedno koji će pobediti. Preveliki su da bi bili poraženi. Ali jedan je ipak pobedio i to je lepo znati.

Žalosno je , međutim, na Đokovićevu pobedu gledati sa ovih strana. Hrvatski televizijski komentatori zdušno su navijali za Federera, baš kao da im u suprotnom preti otkaz ili kao da im ministar odbrane stoji nad glavom sa uperenim revolverom” piše Jergović.

Kritički posmatra i na naslovnice današnjih novina, koje su podsetile da je prošle godine na današnji dan Hrvatska ostvarila najveći u spehu istoriji fudbala plasmanom u finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

“A naslovnice današnjih hrvatskih novina slave lanjski poraz hrvatske reprezentacije od Francuza, baš onako kako su 1989. Srbi slavili davnašnji poraz na Kosovu. O Đokovićevoj pobedi svi redom pišu kroz priču o zaslugama hrvatskih činilaca (Ivanišević i dr.) za nju” – piše Jergović i nastavlja još britkije i oštrije.

“Strašno, ponižavajuće, bedno…Hrvati su karikatura Srba. Hravti su Srbi s neizlečivim kompleksom manje vrednosti. Evo, da popravimo malo stvari, moja dva teksta o Novaku Đokoviću, napisana urazmaku od dvanaest godina-naglasio je Jergović

On je tim postom na fejsbuku podsetio na dva teksta koja je pisao o srpskom igraču. Prvo je situacija nakon finala Mastersa u Montrealu iz 2007. godine kadaje zvanični spiker Novaka nazvao Hrvatom posle Novakovog trijumfa nad Federerom. “Ja, naime, nisam iz Hrvatske nego iz Srbije. Nema veze ne ljutim se. To je ionako isto” ,rekao je tada dvadesetogodišnji Đoković, a Jergović je taj način razmišljanja podržao.”Pokušajmo zamisliti šta bi se dogodilo da su nekog našeg sportistu proglasili za predstavnika Srbije. Taj bi nesretnik morao za početak da da sedam šovinističkih izjava za naše i strane novine, spomenuti Vukovar i Škabrnju, pa zaključiti kako bi bio sretniji ni ne osvojiti turnir nego da mu se ovako nešto dogodi.

Neko je pre sedam-osam godina, u vreme Gorana Ivaniševića, rekao da je upravo tenis, a ne recimo fudbal sport po kom se Hrvati razlikuju od Srba. Hteo je reći da Srbi nikad ne mogu biti veliki teniseri jer nisu gospoda. Nema ništa slađe , barem kada je reč o nacionalističkoj oholosti, nego kada nam živi život zvekne šamarčinu…

“Možemo li mi Hrvati podneti da su Srbi najednom veća gospoda od nas? Teško, skoro nikako, s mukom, onda i s ignosrisanjem. Pravićemo se da tenisa više i nema! Ili ćemo Novaku psovati mater jer je rekao da su Srbi i Hrvati isto. Kada ne bismo bili isto tadabi nas radovao Đokovićev uspeh” navodi između ostalog Jergović u tekstu od pre dvanaest godina.

U onom novijem tekstu konstatuje da se Đoković ponaša kao slobodan čovek jer u svakom trenutku koristi priliku da kaže nešto lepo i o ostalim sportistima sa ovih prostora.

“Nikoga on ,nažalost,time neće učiniti boljim , ali će se u njegovoj ispravnosti kao u odrazu ogledati svo zlo našeg patriotskog sveta. Odličan je to razlog da se sa svih strana mrzi. Novak Đoković je ono što smo svi mi mogli biti,ali nam je ovako jednostavnije” zaključio je Jergović.

Izvor:Telegraf.rs