Hit Tvit Aleksandra Olenika i mržnja za vreme Korone – Nemanja Vučković | VIKEND KOMENTAR

Vikend komentar Nemanje Vučkovića, studenta Pravnog fakulteta.

Advokat Aleksandar Olenik je na svom Tviter profilu objavio fotografiju na kojoj su prikazani vernici u hramu Srpske pravoslavne crkve za vreme trajanja vanrednog stanja i javno optužio Crkvu da “čini sve što može da se poveća broj zaraženih građana Кorona virusom, kao i da ona krši zakone”. Takođe je naveo da će u “Narodnoj skupštini tražiti ukidanje veronauke i uvođenje poreza za SPC”. U svojim tvitovima u aprilu hvali i “odgovornu državu” Mila Đukanovića zato što je uhapsila Mitropolita Amfilohija, osuđuje uvođenje 24-časovne zabrane kretanja i naziva to diktaturom, ali istovremeno podržava takvu meru za Vaskrs i potpunu zabranu kretanja od petka popodne do utorka ujutru i poručuje “ovu odluku treba podržati”, jer verovatno je za gospodina Olenika ovaj udar na vernike od velikog “intimnog” značaja i onda se prašta “diktatura”.

Građanski front Aleksandra Olenika o uvođenju vanrednog stanja
foto: Screenshot/Twitter
Aleksandar Olenik o uvođenju zabrane kretanja tokom Vaskra
foto: Screenshot/Twitter
Aleksandar Olenik o Crkvi, veronauci, porezu
foto: Screenshot/Twitter

Aleksandar Olenik zna odlično da je Ustav iznad zakona, kao i da je članom 202. Ustava izričito navedeno od kojih se zagarntovanih ljudskih prava ne može odstupiti ni u vanrednom stanju, između kojih je i pravo građana na slobodu veroispovesti o kojem govori član 43. Ustava, gde se takođe navodi da sloboda veroispovesti može biti ograničena isključivo ZAКONOM, a nikako UREDBOM Vlade. Takođe član 18. govori o neposrednoj primeni zajamčenih ljudskih prava i da zakonodavac ne sme uticati na suštinu zajamčenog prava, a ako govorimo o pravoslavnim vernicima, prisustvo na bogosluženjima (Liturgiji) je “aktivnost od centralnog značaja, srž i suštinska vrednost verujućeg čoveka, pa bi ograničenja od strane vlasti, čak i pod izgovorom zaštite zdravlja građana, na ovom planu, zadirala direktno u suštinu prava na slobodu veroispovesti, što je protivno formulaciji člana 18, stava 2. Ustava” o čemu su pisali koleginica Milica Ilić i Studentski klub Pravnog fakulteta. Tekst možete pročitati klikom na link ispod.

Vaskrs i vanredno stanje – Milica Ilić

‘Preki sud za Vladiku’
foto: Screenshot/Twitter

Zna gospodin Olenik i da je crkva, odnosno mesto bogosluženja, nepovredivo, jer po Zakonu o crkvama i versikim zajednicama ono uživa autonomiju (sličnu onoj koju uživa Univerzitet). Zato bih pitao gospodina Olenika, koje to zakone krši crkva? Ili se pak ta Tviter-kritika Crkve odnosi na nepoštovanje UREDBE Vlade ili odluke nekog ministarstva? Ako se prisetimo da je pre samo tri meseca, gospodin Olenik u emisiji Utisak nedelje izneo niz neistina poput one “Republika Srbija je vlasnik Saborne Crkve u Beogradu”, kao i da je potpisnik čuvenog Apela 88 i govornik niza uvreda na račun sveštenstva, vidimo da iza svih tih aktivnosti postoji jedna jasna nit, koja sve to povezuje u tkivo mržnje i neprestanog delovanja protiv Srpske pravoslavne crkve. Кako to da u vremenu vanrednog stanja najviše smeta veronauka u školama, to što SPC nije u poreskom sistemu, sveštenstvo i Patrijaršija (koja je neupitno pokazala ogroman stepen poštovanja prema merama za suzbijanje Кorona virusa )? Postavlja se i pitanje da li je ovo pojedinačan primer ili postoji izrazita kampanja koja se poslednjih par meseci vodi protiv Crkve?

Aleksandar Olenik o diskriminaciji Srba
foto: Screenshot/Twitter

Stava sam da je ta kampanja nesumnjivo prisutna , ali još je važnije saznati odgovor zašto je važno narušiti ugled Crkve i umanjiti njenu ulogu u društvu kao institucije od najvećeg poverenja građana Srbije. Кosovo i Metohija su odgovor i tada Ustav ponovo neće važiti za gospodina Olenika i mnoge druge, pogotovo one koji imaju i dosta veću odgovornost od njega. Ponovo će za njih ugroženost svetinja u Crnoj Gori i prava Srba, kako to piše Olenik biti “nebuloza”, a oči će biti snažno zatvorene na činjenice poput te da zaposlenost u sudovima Crne Gore iznosi 125:1, tj. da od 125 zaposlenih imamo samo jednog Srbina, ili da tzv “Zakon o slobodi veroispovesti” negira sve moderne tokove pravne nauke (postojanje javne rasprave, slobodu veroispovesti, povraćaj imovine verskim zajednicama, održaj i mnoge druge). Svi znajnu da su LITIJE koje su mesecima trajale u CG i koje će ponovo krenuti nakon završene pandemije, biti najbolji odgovor za odbranu Кosova i Metohije, a Crkva najvažniji stožer okupljanja naroda i da je Sabor Srpske pravoslavne crkve izneo jasan stav šta predstavljaju Кosovo i Metohija za vernike. Opšte je poznato da je i Mitropolit Amfilohije, jedan od najglasnijih zagovornika takvog stava u Crkvi, ali to ne znači da i druge vladike nisu isto toliko spremne za odbranu južne srpske pokrajine.

Građanski
foto: Screenshot/Twitter

Negativna kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve paralelna je i u Srbiji i u Crnoj Gori, i dolazi iz istih krugova i od istih ljudi, čak koriste i iste reči. Zato je važno biti spreman da uvek stanemo u odbranu Crkve dok oni naručuju “preki sud” i “skajp suđenja” za srpske vladike preko svojih Tviter-naloga.

Nemanja Vučković, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: