Gazivode je od sada „Trampovo jezero“?!

Prištinska “Gazeta Ekspress” iz tvit Ričarda Grenela, prenela je tekst u kojem potvrđuje dogovor Hotija i Vučića iz Vašingtona sa Trampom, da jezero Gazivode promeni ime u “Trampovo jezero”?! Sve je počelo kao ideja za opuštanje pregovora između delegacija Kosova i Srbije, a kako se vidi na fotografiji, deluje ozbiljnije nego što se u početku mislilo.

Čini se da ideja koja je započela kao šala za Gazivode, pronalazi kompromisno ime. Tokom pregovora u Beloj kući, američki izaslanik predsednika za dijalog Ričard Grenel dao je ideju da jezero dobije ime po Trampu. U početku su se svi smejali toj ideji, međutim „Gazeta Ekpsress“ je saznala da je kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio spremnost da podrži Grenelovu ideju na sastanku s njim. Istu ideju podržao je i, kako piše ovaj prištinski medij, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na drugom sastanku.

Rasprava, a kasnije i sporazum o Gazivodama izazvali su talas reakcija na Kosovu, kje je postiglo sporazum sa SAD da Stejt department izvrši studiju izvodljivosti o tome kako da podeli resurse jezera.

Jezero Gazivoda uglavnom se nalazi na teritoriji Kosova, ali gotovo 20 procenata je deo teritorije Srbije. Ovo veštačko jezero akumuliralo je pre nekoliko decenija kompanija „Iber Lepenci“, još dok je Kosovo bilo deo Jugoslavije. Po završetku rata, 1999. godine, oko jezera je nastala velika napetost, jer ga Kosovo smatra svojim vlasništvom, dok Srbija polaže pravo na svoje vlasništvo, jer se deo nalazi u Srbiji.

Kao što se vidi na fotografiji, ovo jezero i most koji se nalaze u Brnjaku, na severu Kosova, dobili su ime po američkom predsedniku. Jedno je nejasno: Trampova reakcija kada ovo vidi, zaključuje „Gazeta Ekspress“.

– Kako nazvati jezero na Kosovu i u Srbiji predstavljalo je ozbiljnu prepreku uprkos tome što su SAD kovale kompromis da pokrenu studiju izvodljivosti za stvaranje radnih mesta i više energije za region… pa su se obe strane složile oko novog imena: Lake Trump – napisao je Grenel na Tviteru.

Nemačka će smeniti šefa obaveštajne vojne službe zbog sve više neonacista u njenim redovima

Izvor: Srpski Glasnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: