Francuska: Srbi prvi put plivali za Časni krst

Srbi iz cele Francuske okupili su se u Parizu i zajednički otišli na jezero Etang de Žonkui, koje se nalazi na pedeset kilometara od glavnog grada. Za Časni krst se prvi put u istoriji plivalo i u Nici.

Proslavu Bogojavljenja, onako kako tom prazniku i dolikuje, organizovale su crkve Svete Petke iz Bondija i Svetog Save iz Pariza, na inicijativu Udruženja Svi Srbi u Parizu, uz pomoć Saveza Srba Francuske.

„Oduševljeni smo odzivom. Jezero je, naravno, prvo osveštano, a u vodu je skočilo čak 57 muškaraca. Najbrže je do Časnog krsta stigao Aleksandar Krajnović. Moram da istaknem da su za Časni krst plivale i tri dame, inače članice u KUD-u „Biseri“, kaže za Sptunjik predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković.

Prvi put u istoriji za Časni krst se plivalo i na drugom kraju Francuske, na Azurnoj obali, u Nici.

„Otac Igor Vujsić osveštao je more, a zatim se za Časni krst ’borilo‘ 28 plivača. Turisti nisu mogli da veruju šta se dešava. I ovde se za krst ’borila‘ jedna devojka — Jovana Nježić. Srećni smo i ponosni što smo okupili Srbe iz ovog regiona, stigli su čak iz Marseja, ali i iz Italije, najviše iz Sanrema“, kaže Ćetković.

U Nici je do krsta prvi doplivao Nikola Pribić. On i drugi učesnici su okupljanje na današnji praznik iskoristili da svojim sunarodnicima u Crnoj Gori pošalju poruku — da su uz njih u odbrani vekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve.

izvor: rtvbn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: