FBI: Kineski hakeri hoće da ukradu rezultate COVID-19

Agencija FBI upozorila je naučnike da povedu računa o svojim istraživanjima koja su u vezi sa virusom COVID-19,  a nakon što je objavljen izveštaj u kojem se tvrdi da kineski hakeri pokušavaju da dođu do podataka iz američkih istraživanja.

Izmišljeno zarad antikineske kampanje ili istinito?

FBI, Cybersecurity i agencija Infrastructure Security (CISA) objavili su da već neko vreme prate hakere čiji rad podržava kineska vlada, te su došli do zaključka da napadači pokušavaju da se domognu intelektualne svojine, podataka, te istraživanja koja su u vezi sa vakcinama, lečenjem i testovima za COVID-19. Tvrdi se da bi krađa podataka ugrozila dalja istraživanja, te isporuku pouzdanih načina lečenja.

Eksperti su upozorili na povećan broj cyber napada na ogranke koje vodi Centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC), te na druge zdravstvene i farmaceutske ustanove u Sjedinjenim Američkim Državama. Tvrdi se da napadi dolaze iz Kine, a na istraživače se apeluje da budu oprezni.

Iako ovakva upozorenja uznemiravaju, ne iznenađuju, budući da su američke bezbednosne agencije kineske hakere i ranije optuživale za slične napade. Još uvek nije jasno koji bi koraci mogli da se preduzmu da bi se sprečile ovakve prakse, te zašto države ne razmenjuju rezultate do kojih dođu, a kako bi se virus što pre eliminisao.

KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI – RECENZIJA

Izvor: Stitonosa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: