FA jasna: Bez poništavanja, igrate ili bodovni količnik

U svetlu dozvole za organizaciju mečeva u kolektivnim sportovima od 1. juna i novog sastanka klubova Premijer lige, britanski mediji u ponedeljak uveče pišu da je Fudbalska asocijacija obavsetila Premijer ligu da poništavanje i otkazivanje sezone nisu opcija.

Fudbalska asocijacija presekla je i obavestila klubove Premijer lige o svom satvu da poništavanje sezone nije opcija i da zahteva od lige da sva pitanja budu rešena na terenu.

To donekle menja stvari i u stavovima koje su klubovi eventualno do sada imali po pitanju Projekta “Restart” jer će sada najniže rangirani klubovi imati interes da glasaju za nastavak sezone ukoliko žele ikakvu šansu da izbegnu ispadanje iz lige, odnosno priliku da se za opstanak bore na terenu.

Poznato je da su tri poslednjeplasirana tima – Bornmut, Aston Vila i Norič bili protiv predloga da se igra na neutralnim terenima. U tome nisu usamljeni jer je u petak obelodanjeno da taj stav deli polovina klubova jer svi žele prednost domaćeg terena.

FA je možda svima “razbistrila” misli upozorenjem da su opcije ili igranje sezone do kraja ili da koriste formulu na osnovu koje će se doći do bodovnog količnika u odnosu na broj odigranih mečeva. To će svakako biti najvažnije klubovima koji su u dnu tabele jer će možda na terenu izboriti veći broj bodova. Ali, primena bodovnog količnika za ova tri kluba na tabeli ne bi dovela do promena.

Navodno, klubovi su sa odlukom FA upoznati na početku petočasovnog sastanka održanog u ponedeljak na kome ponovo nije doneta nikakva konkretna odluka.

Dodatno, odluka FA znači da bi gotovo sigurno tri ekipe koje su u ovom trenutku ispod crte sledeću sezonu proveli u Čempionšipu jer neće biti moguće da svi ostanu u ligi a da u nju iz Čempionšipa ne uđu timovi koji su to rangom izborili ili će izboriti na terenu.

Tri kluba koja su poslednja iznad crte, Votford, Vest Hem i Brajton neće imati isti interes kao poslednja tri, a bilo bi i promene na mestima od šestog do devetog mesta.

Videćemo naradenih dana kako će klubovi reagovati na odluku FA, a novi sastanak zakazan je za ponedeljak 18. maj. Svakako će biti zanimljivo videti i reaklciju klubova iz Lige 1 i Lige 2 koje će verovatno slediti sudbinu Premijer lige, a u kojima bi primena ovog sistema izazvala veća pomeranja na tabelama. Svakako, uz sve ovo treba imati u vidu i činjenicu da se ove sezone gleda međusobni skor a ne gol razlika pa bi to dodatno zakomplikovalo računicu.


SOROŠ ZAHVALIO VUČIĆU NA PODRŠCI KOJU NJEGOVA NVO IMA

Izvor: Sportklub.rs
Izvor slike: Saudi 24 News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: