Dva meseca zatvora za australijsku zubarku koja je prekršila naloženi karantin

Zubarka iz Perta dobila je dvomesečnu kaznu zatvora zbog lečenja 41 pacijenta tokom perioda od dvonedeljnog karantina koji joj je naložen radi sprečavanja širenja kovida-19. To je najozbiljnija kazna izrečena u Australiji za prekršaj vezan za novi koronavirus.

Australijska televizija Ej-Bi-Si njuz navela je da je zubarka Natalija Neirn doputovala je u junu iz prestonice Kanbere u svoju rodnu Zapadnu Australiju. Neirn je tokom dve nedelje karantina koji joj je naložen, najmanje sedam puta posećivala svoju stomatološku kliniku i lečila 41 pacijenta.

Zubarka je rekla sudiji da nije mislila da mora da provede u karantinu jer se „osećala dobro”, ali je sudija Metju Volton nazvao njena opravdanja „neverovatno naivnim ili u najmanju ruku nebitnim“.

Na kraju, Neirnova se izjasnila kao kriva i osuđena je na sedam meseci zatvora, ali joj je kazna umanjena za pet meseci.

Država Zapadna Australija prva je uvela takozvanu „čvrstu granicu“ sa drugim australijskim državama, zahtevajući od ljudi koji u nju doputuju provedu dve nedelje u karantinu.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: