Četiri stanja koja najviše utiču na smrt od kovida 19

Nova studija procenjuje da je 64 hospitalizacija pacijenata sa kovidom 19 u SAD moglo da bude izbegnuto, da te osobe nisu patile od četiri stanja: gojaznosti, hipertenzije, dijabetesa i srčane insuficijencije.

Istraživanje je objavljeno u Journal of American Heart Association (JAHA), a sproveli su ga naučnici sa Univerziteta Tufts. Oni su koristili matematičku simulaciju za procenu hospitalizacija zbog kovida 19 koje su mogle biti sprečene, da pacijenti nisu patili od četiri navedena zdravstvena problema. U drugim studijama je svaki od tih zdravstvenih problema usko povezan sa povećanim rizikom od loših ishoda infekcije.

“Iako će vakcine na kraju smanjiti infekcije, pred nama je dug put do te tačke. Naši nalazi zahtevaju dalje korake kako bi se utvrdilo da li će poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja smanjiti broj hospitalizacija i smrtnosti od kovida 19”, rekao je Dariuš Mozafarian, vodeći autor studije i dekan na Univerzitetu Tufts.

“Znamo da samo promene u kvalitetu ishrane, čak i bez gubitka težine, brzo poboljšavaju metaboličko zdravlje u roku od samo šest do osam nedelja. Ključno je testirati takve promene u načinu života za smanjenje težih infekcija kovida 19, kako za ovu pandemiju, tako i za buduće pandemije”.

Naučnici su analizirali 906.849 ukupnih hospitalizacija koje su se dogodile u SAD od 18. novembra 2020. godine. Utvrdili su da se 30 odsto (274.322) se može pripisati gojaznosti; 26 odsto (237.738) se može pripisati hipertenziji; 21 odsto (185.678) se može pripisati dijabetesu i 12 odsto (106.139) se može pripisati srčanim problemima.

Četiri stanja koja su analizirana su izabrana na osnovu drugih objavljenih istraživanja iz celog sveta, koja pokazuju da je svako od njih prediktor teških ishoda infekcije.

“Medicinski radnici treba da edukuju pacijente koji su izloženi riziku od težeg oblika kovida da razmotre preventivne mere u životnom stilu, kao što su poboljšani kvalitet ishrane i fizička aktivnost, radi poboljšanja ukupnog kardiometaboličkog zdravlja”, rekla je koautorka studije dr Megan O’Hern.

Izvor: Nova.rs, 4. 3. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: