Britanska COVID policijska država: Putnici u hotelu moraju da idu u karantin, urade tri testa, suoče se sa 10 godina zatvora zbog izbegavanja „zakona“

Svako ko putuje u Britaniju iz države na vladinoj „crvenoj listi“ mora da ide u karantin u hotelu (koji će morati da plati) i da uradi TRI testa na COVID, prema novim drakonskim zakonima koje vlada sprovodi.

Bez presedana i opsežna nova pravila najavio je ministar zdravlja Met Henkok, koji je rekao da se ‘ne izvinjava’ za tako oštre mere.

Od ponedeljka će svako ko uđe u zemlju morati da prođe tri PCR testa kako bi mu se omogućila bilo kakva sloboda unutar zemlje nakon što završi desetodnevni karantin u vladinom hotelu, po ceni od gotovo dve hiljade funti.

Čuvari će biti raspoređeni po hotelima, a policija će biti u pripravnosti u slučaju onih koji pokušaju da odu pre datuma puštanja.

Henkok je rekao da svako ko je uhvaćen da krši karantin može biti kažnjen sa deset hiljada funti, dok bi svako ko bi bio uhvaćen da laže da dolazi iz COVID-ove „žarišne tačke“ mogao biti zatvoren do jedne decenije.

Čak će i oni koji ne dolaze iz jedne od 33 zemlje sa „crvene liste“, a stižu sa drugog mesta, morati da se testiraju negativno pre nego što im se dozvoli putovanje, a zatim sledi karantin na kućnu adresu deset dana i pritom omogućiti vlastima da „provere da li se poštuju pravila”.

Testovi na COVID, koji koštaju više od 100 funti svaki, biće potrebni drugog dana i osmog dana izolacije i moraju se rezervisati putem novog vladinog portala pre putovanja, prema novom zakonu.

Ako su testovi pozitivni, biće predviđen dalji desetodnevni karantin.

Ako se ne ispoštuje testiranje, prvi put će se kažnjavati sa 1.000 funti, a drugi put sa 2.000 funti.

Henkok je primetio „To uključuje kaznu od 1.000 £ za svaki međunarodni dolazak koji ne prođe obavezni test, 2.000 £ za svaki međunarodni dolazak koji ne prođe drugi obavezni test, kao i automatsko produženje karantinskog perioda na 14 dana, i obaveštenje o fiksnoj kazni u iznosu od 5.000 funti – koje se podiže na 10.000 funti – za dolaske koji ne uspeju da odu u karantin u određeni hotel.“

Svako ko se nada da će izbeći restrikcije preko rezervacije putovanja putem budžeta ili manje temeljnog prevoznika, verovatno će biti razočaran jer je Henkock najavio da će „Putnički prevoznici imati zakonsku obavezu da se uvere da su se putnici prijavili za nove aranžmane pre nego što otputuju i biće kažnjeni ako to ne učine “.

Međutim, izvor vazduhoplovstva rekao je juče novinarima „Potpuno smo u mraku. Još ne znamo da li će vlada želeti da uskratimo ukrcavanje “ljudima koji nisu pokazali rezultate ispitivanja ili rezervisali hotel u karantinu”.

Aerodromi u Velikoj Britaniji takođe su izrazili zabrinutost zbog načina na koji će se sprovoditi pravila, pri čemu je portparol Hitroa primetio da „ministri moraju da sarađuju sa industrijom kako bi utvrdili kako će se ta politika zaista sprovoditi na granici“.

Granično osoblje takođe je saopštilo da im ništa nije rečeno, a jedan službenik za imigraciju primetio je: „Sve će to, verovatno, biti zasnovano na poštenju. Osim što fizički izađemo iz recepcija i telefoniramo hotelima da bismo proverili da li su ih pojedinci rezervisali, ne postoji način da se to potvrdi.“

Henkok nije dao naznaku koliko će dugo novi zakoni ostati na snazi, međutim članovi Naučne savetodavne grupe za vanredne situacije (SAGE) vlade Velike Britanije sugerišu da bi zaključavanje moglo trajati „nekoliko godina“.

Konzervativni poslanici koji se protive trenutnim nacionalnim ograničenjima napali su Henkoka u Donjem domu, upozoravajući da se zemlja suočava s tim da bude “zauvek zaključana”.

Poslanik Mark Harper pitao je „Kada će se ova politika završiti, ako će se ikad završiti? Jer ako virus nastavi da mutira, sigurno će rizik postojati uvek, pa kada se može ukloniti? “

SAGE je takođe predložio da se pored prinudnih karantina oni koji ulaze u Britaniju, uključujući građane, mogu pratiti i putem GPS-a na mobilnim telefonima.

Tu temu je prethodno pokrenuo konzervativni poslanik prošlog meseca.

Prevod: Srpski Glasnik

Izvor: Summit News, 9. 2. 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: