’’Najveća mafija je država, odnosno oni koji vode državu su ključni igrači u organizovanom kriminalu.’’-rekao je Boban Stojanović, politikolog, osvrćući se na aferu Krušika, kao i afere plagijata i trgovine narkoticima.

Stojanović je u emisija Zdrava Generacija izjavio da ne zna da li je naslovnica NIN-a odgovarajuća ili nije, ali da ’’ako je bila odgovarajuća 2017. i ako niko nije obratio pažnju na nju, ne vidim zašto bi danas bila problematična’’. Smatra da ’’u celoj priči postoje dva problema. ’’Jedan je što je NIN, na neki način, dao priliku pre svega predstavnicima vlasti i njihovim medijima priliku da sada spinuju kako NIN poziva na ubisto predsednika. Verovatno PINK, Happy, verovatno i Prva i O2 će brujati o tome šta se sprema predsedniku koji nas vodi u zlatno doba.’’ Dodaje da ne zna šta je bio cilj NIN-a da li je u pitanju slučajna greška, ili ’’su namerno stavili tu sliku kako bi taj ubitačan naslov – KO RUŠI KRUŠIK? odjeknuo među malo širom publikom, a ne samo među čitaocima NIN-a, dnevnog lista Danas i gledaocima N1.’’ Stojanović je takođe rekao da je apsolutno siguran da NIN ne poziva na ubisvo predsednika, ali da ćemo danima slušati spinove u medijima kako ’’opozicija, Đilas i Šolak spremaju ubistvo predsednika’’ što je potpuno besmisleno smatra on.

Naslovnica NIN-a nije dokaz slobode medija, a bela naslovnica…

’’Slika je sa Sajma naoružanja i vidi se da je to (snajper) eksponat i da stoji na stalku, tako da ne vidim da može da ima bilo kakve šire posledice.’’ Navodi da se na dan izlaska naslovnice u javnost javna scena polarizovala na one koji smatraju da je fotografija sporna i na one koji smatraju ’’da ako 2017. nije smetalo da stoji na sajtu Blica, b92 i sajtu samom Tanjugu, zašto bi smetala sada i da je to vid novinarskih sloboda’’ Osvrčući se na polemiku koju su na Tviteru vodile Ana Brnabić i Tanja Fajon Stojanović navodi da je Ana Brnabić direktno pišući evropskoj parlamentarki koja posreduje u pregovorima između vlasti i opozicije predstavila naslovnicu NIN-a kao dokaz slobode medija u Srbiji. ’’Deluje mi da će sada vlast tu jednu naslovnicu da spinuje kao da u Srbiji postoji ne znam kakva sloboda medija, jer eto nedeljnik može da objavi sliku u kojoj je uperio snajper u predsednika republike.’’ Stojanović smatra da bi pogubnije bilo da je naslovnica bila pre dve nedelje  ’’a da je u petak predsednik završio na VMA. Verujem da bi onda vlast spinovala da je NIN podstakao, kako oni kažu, luksemburškog novinara i Soroševog plaćenika Miodraga Sovilja da predsedniku gura telefon u facu, jer nije imao snajper. ’’ Veći je problem što će te njihove reči čuti cela Srbija, a što drugu stranu neće čuti ni trećina građana Srbije, mišljenja je Stojanović.
Na pitanje autora i voditelja emisije Vojina Radovanovića, da li povlačenje tiraža sa spornom naslovnom stranom i u prodaju puštanje onog sa belom pozadinu predstavlja primer neslobode medija, s obzirom da je predsednica vlade samu naslovnicu predstavila kao primer slobode medija Stojanović odogvara – ’’To je jako dobro zaključivanje. Neću da ulazim šta je motiv Ringijera, možda su samo želeli da smanje loše efekte svega toga’’, ali da ne veruje da je neko iz vlade Srbije zvao Ringijer i tražio da se naslovnica povuče, te da su metode pritisaka na novinare mnogo perfidnije, osim naravno kada dođe do situacije paljenja kuće novinara Milana Obradovića. Ali dodaje ’’Ne bih koristio sklanjanje naslovnice kao argument da u Srbiji ne postoji sloboda medija, jer to je samo jedan delić cele priče’’.

Sramno ponašanje Zorana Stanojevića u Insajder debati

Argument da RTS ne izveštava o Krušiku jer su ostali mediji o tome izveštavali, a koji je izneo Zoran Stojanović, u emisiji Insajder debata, Boban Stojanović ocenjuje kao skandalozan. ’’Pritom zaista gospodin Stanojević, a kada kažem ’gospodin’ već imam neku odrednicu za njega, mi je delovao kao normalan novinar, kao osoba koja radi svoj posao.’’ Dodaje da ’’uvek kad sam pričao o RTS-u, on mi delovao kao osoba koja nije iz te priče. Međutim njegova argumentacija i ponašanje u toj emisiji je potpuno skandalozno.’’ Smatra da je Stanojević ’’manje više priznao da je RTS propagandna televizija u službi SNS-a’’ time što je naveo da izveštavaju samo o onome što kažu institucije. ’’Trebaju li građani da znaju da je najviši državni vrh umešan u nelegalnu trgovinu oružjem preko posredničkih firmi, u kojima je Branko Stefanović, otac ministra policije? RTS ne treba i ne sme da kaže da je ministar Stefanović kriv, ali cela Srbija treba da zna su otac ministra i ministar Stefanović osumnjičeni. To je zadatak RTS-a, zato postoje, zato ga mi građani plaćamo.’’ Smatra da bi RTS morao da izveštava o aferama koje iznosi Marinika Tepić, Krušiku, onome što je pisala bugarska novinarka, kao i onome što nedeljama piše NIN – RTS morao da izveštava sve dok se ’’klupko koje je neko bacio, a u koje se vlast zapetljala kao pile u kučine’’ ne rasplete.

Nejasna izjava Dragana Šutanovca oko Krušika

Pokušavajući da diskredituje bugarski portal koji je prvi objavio dokaze o aferi Krušik Dragan Šutanovac izjavio u Utisku nedelje da je taj bugarski portal pod ruskim uticajem. ’’Pozivam (Dragana Šutanovca) da ponovo pročita ono što NIN piše, što je objavila bugarska novinarka, da pogleda intervju Aleksandra Obradovića na N1, i da to ponovo izjavi. Zamislite da pronađete neku aferu i nađete način da to iznesete u javnost i da nađete međunarodnu organizaciju koja se bavi time, i da onda pokušate da diskreditujete dokaze time što diskreditujete izvor.’’ Dodaje da mu je takođe nejasna njegova izjava s obzirom da se i Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, izjasnio oko afere Krušik.

Vučić ne zna da se izbavi iz cele situacije

Na pitanje za mišljenje o izjavi Aleksandra Vučića o Krušiku, na konferencije za mediji, u sklopu koje je spomenuo i produkciju Balkan Info, Stojanović je rekao da smatra da samo Vučić ne zna da se izbaci oko svega jednostavno. ’’Deluje mi da sad ne mogu tako lako da se izvuku, pogotovo ako ne mogu ako se međunarodna javnost alarmira, a očigledno se veća alarmila, posebno ako su uključene raznorazne države koje su pod embargom. Ako to uspe da se razotkrije, to će postati ozbiljna državna afera’’ Smatra da u tom slučaju međunarodnoj javnosti postati suvišno i to što ’’ste spremni na razne ustupke po pitanju Kosova’’ i da međunarodna javnost neće imati načina za davanje podrške ’’pogotovo ako ste varali tu međunarodnu javnost’’.

Država Srbija je mafijaška

Boban Stojanović smatra da vlast nema načina da se izbavi iz ove situacije, s obzirom da se ’’iz dana u dan dolaze nove i nove informacije.’’ Pitanje nije kome se prodaje oružje, već da li GIM i Branko Stefanović dobijaju oružje i mine po povlašćenim cenama, dodaje on.
Osvrčući se na ostale afere Stojanović navodi da ’’S jedne strane imamo aferu trgovine oružjem i narkoticima,  s druge možda malo benigniju priču, ali priču koja stvarno pravi ozbiljne probleme i koja bi trebalo svakoga da interesuje. To je priča o diplomama. Vama je ministar u vladi osoba koja je dokazani prevarant, koja je plagirala svoj doktorat. (…) Imamo ministra unutrašnjih poslova koji je očigledno umešan u sve i svašta, za koga je pitanje da li uopšte i završio kurs u nekoj firmi koja je registrovana u Londonu nakon kog je dobio diplomu. To su nam ministri.’’ Smatra da je očigledno da je to ’’ozbiljna organizovana kriminalna grupa koja  je i rukovodstvo ove države’’.  Dodaje da  ’’predsednik države i ministar unutrašnjih poslova su organizatori ozbiljne trgovine oružje, ne direktno, ali su napravili ozbiljan kiks time što je Branko Stefanović uključen u to, jer da nije ko zna kada bi saznali za to. Imamo takvu situaciju da vidimo da je država umešane u ove plantaže marihuane…’’
’’Očigledno imamo jednu, theoris to zove mafijašku državu, gde ustvari najveća mafija je država,  odnosno oni koji vode državu su ključni igrači u organizovanom kriminalu.’’  zaključuje Stojanović.

Pogledajte celo gostovanje Bobana Stojanovića u emisiji Zdrava Generacija na sledećem linku.

autor: Vojin Radovanović