Ova veoma lekovita biljka , koja raste svuda – pored puta, na livadama, uparlozima, u jarku , na padinama,njivama. U povrtnjaku se smatra neprijatnim korovom. Čim sneg počne da se topi i nema mraza uprirodi, naša rusomača je opet tu, sveža i zelena. Poznata je kod nas kao hoću- neću biljka.

lečenje sa dve do tri šolje čaja od rusomače dnevno sa velikim uspehom se primenjuje kod svih vrsta krvarenja, na primer nosa želuca i creva. Ovaj čaj je dobar za regulisanje menstruacije u doba puperteta. Svaka žena u prelaznim godinama trebalo bi tokom četiri nedelje piti po dve šolje čaja dnevno i da posle pauze od tri nedelje ponovi kuru.

Kod hemoroida koji krvare pravi se mali klistir, primenjuju sedeće kupke ili ispiranjem mlakim čajem od rusomače. kod krvarenja iz bubrega dnevno piti po dve šolje čaja od mešavine rusomače i rastavića u jednakim delovima.

Piju se po dve šolje čaja od rusomače dnevno dok se ne normalizuje krvni pritisak.

Kod svih spoljnih oboljenja mišića ova dragocena biljka je naročito dobar pomoćnik. Interesantno je da se o tome gotovo ništa ne može naći u savremenim knjigama o lekovitom bilju.

Jedna 62 – godišnja žena je zbog slabosti mišića završnog dela debelog creva imala prolaps (ispadanje) debelog creva i bila podvrgnuta operaciji. Sledeće godine stvar se ponovila i danonoćno ima bolove od pupka prema oba kuka kao da je testera reže. lekari ubolnici su odbili da je operišu jernavodno više ništa ne može da se učini. Tražila je savet od travara. Predložio joj je da pije po četiri šolje čaja od virka koji će iznutra ojačati mišiće, a spolja da utrljava tinkturu rusomače od koje će i u čaj dodavati dnevno tri puta po deset kapi. Da bi prebrodila onih deset dana koliko treba da se proizvede tinktura od rusomače , stavljala je oboge od šveden bitera. Posle izvesnog vremena tegobe sunestale.Ispalo crevo sasvim se povratilo, mišić stezač (sfinkter) ponovo je funkcionisao normalno, a nesnosni bolovi u kukovi mabili su popustili već drugoga dana od početka terapije.

Virak

Može se samo reći :koliko pomažu biljke iz Božije apoteke! Ko ostavruje ovakvo čudo? Jedino i samo milost Stvoritelja!

Slučaj sa drugom ženom je da je preponska kila od 10 centimetara nestala nakon šest nedelja, a bolovi posle dva meseca.

Tinktura od rusomače:

Sveža rusomača, listovi i stabljika zajedno sa cvetovima i mahunicama, nasitno se iseče i njome rastresito napuni boca do grlića, pa se prelije rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40% I OSTAVI 14 DANA NA SUNCU ILI NA TOPLOM MESTU.