Bez Trifunovića na festivalu u Aleksincu

Počelo je izbacivanjem predstave u kojoj igra glumac Sergej Trifunović, a sada je nezvani gost na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu i njegov otac i dugogodišnji selektor Toma Trifunović. Iako je emotivno vezan za festival, kaže da ga ove godine neće pratiti ni iz publike – jer ga niko nije pozvao. Organizatori kažu da zvanično niko nije pozvan, ali da su svi, pa i bivši selektor, dobrodošli na festival.

Aleksinački pozorišni festival je prethodnih godina važio za jedan od najboljih u Srbiji. Predstave je birao Tomislav Trifunović, koji je od 2016. godine bio umetnički direktor i selektor.

Tako je bilo sve do prošle godine – kada je mesecima ranije zakazana predstava u kojoj njegov sin Sergej igra glavnu ulogu, naprasno izbačena sa repertoara. Iako je objašnjenje za zabranu bio “eventualni sukob interesa”, u to skoro niko nije poverovao, jer je Trifunović dve godine ranije igrao na istom festivalu i dobio nagradu.

Na to nije oćutao dugogodišnji selektor Toma Trifunović koji je smatrao da je njegovom sinu zabranjeno da igra “jer vređa rukovodstvo Srpske napredne stranke” i podneo je ostavku na tu funkciju.

toma trifunović
Trifunović u publici tokom prošlogodišnjeg festivala                                                        Foto: Južne vesti, M. Z.

Posle dugo godina pozorišni festival neće pratiti ni iz publike.

 Nezvan gost nikome nije mio, kako ja mogu da dođem tamo kad nisam pozvan? Šta bi to značilo da ja dođem nepozvan, to bi onda značilo da sam ja došao njih da kontrolišem ili kako to već može neko da protumači, a može da se protumači na sto načina. Nadam se da znate Srbiju i kakvih ljudi ima. Da sam pozvan došao bih, ne bih ništa komentarisao, ali bih sigurno došao, jer sam ja emotivno vezan za taj festival iz više razloga – kaže Trifunović.

Ovogodišnji repertoar ne želi da komentariše – jer se o ukusima ne raspravlja.

Ipak, napominje da se on tokom svog rada uvek vodio kvalitetom predstava i tekstova, a da je jedine ustupke pravio zbog para, jer kvalitetne predstave koje su bile jako skupe nisu mogle da budu izvedene u Aleksincu.

Ističe i da mu je “nakon svega žao gluposti koje su se dogodile i umrljale festival”, jer je predstava zabranjena zato što se nekome nije sviđalo političko delovanje jednog glumca.

Organizatori pozorišnog festivala u Aleksincu kažu da zvanično nikoga nisu zvali da dođe, pa ni sadašnjeg selektora, ali da su svi dobrodošli i da nije bilo zle namere.

Osim “zabranjenog Sergeja” i njegovog oca koji je nezvani gost, na pozorišnom festivalu u Aleksincu neće biti ni Branislav Trifunović koji kaže da sve što se oko toga dogodilo “služi na čast ljudima koji vode grad i festival”.

Ako misle da nisu dužni ništa Tomislavu Trifunoviću – onda njima na čast, nemam drugi komentar – dodaje Trifunović.

Kaže i da je primetio da se više ne govori o tom festivalu kao ranije, te da je verovatno izgubio na značaju i da ne zna ni ko učestvuje ove godine na njemu.

Novi selektor Slobodan Ćustić, koji je birao predstave koje će se igrati od večeras, rekao je da neće dozvoliti politiku na sceni, na šta Trifunović odgovara:

Možda bi trebalo da ne dozvoli da se lokalni političari mešaju u to ko treba da igra, a ko ne. Mislim da je to bilo uplitanje politike u festival, a sve ostalo je proizvod samovolje jednog predsednika opštine – ističe Branislav Trifunović.

Podsetimo, prošlogodišnje izdanje festivala obeležilo je cenzurisanje predstave sa Sergejem Trifunovićem, a kako je počeo tako se i završio – otkazivanjem. Glumci su stali uz njega i nisu došli u Aleksinac da igraju predstave, publika je vraćala karte, a umetnici nagrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: