U Beogradu su održani moleban i litije u znak podrške srpskom narodu i svetinjama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.Patrijah srpski Irinej komentarišući novi Zakon o vjeroispovjesti u Crnoj Gori poručio je da takvo bezakonje svijet nije zapamtio.”Crnogorske vlasti čine ono što ni Turci za 500 godina nisu činili”, ukazao je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je crnogorskim vlastima, na molebanu podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori u Beogradu, da se ostave zlih i đavoljih djela i vrate svom narodu, istoriji, kulturi i vjeri.

“O,Bože, šta sve neće ovaj narod doživeti. Da vodi crkvu onaj ko nema nikakve zajednice sa crkvom i da organizuju crkvu oni koji ni Boga u duši nemaju, a hoće da imaju crkvu, neku svoju crnogorsku” , rekao je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je na kraju litije i molebana koji je služio ispred Crkve Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu istakao da su se srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori našli u problemu koji je toliko težak da se ne može riješiti “silama ljudskim” i da samo može pomoći Bog.

“ Nema problema koji neće Bog rešiti. Ovaj problem u kojem se našao srpski narod, naše svetinje u Crnoj Gori samo Bog može pomoći da ih odbranimo i sačuvamo.”

Patrijarh Irinej ukazao je da takvo bezakonje svijet nije zapamtio i da crnogorske vlasti čine ono što ni Turci za 500 godina nisu činili. On je apelovao da narod ne posustane i nastavi sa mirnim protestom i jevanđeljskim načinom istraje i traži da se zlo otkloni.

izvor: rtvbn.com