Amerika testirala veštačku inteligenciju u vazdušnoj borbi

Vašington – Američka agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) prvi put je testirala sposobnost neuronske mreže u vazdušnim borbama. Snimak je objavljen na Jutjub kanalu agencije.

U virtualnim takmičenjima su učestvovali zaposleni u Istraživačkom tehnološkom institutu u Džordžiji, kao i predstavnici sedam kompanija: „Aurora flajt sajens“, „EpiSCI“, „Heron Systems“, „Lokid Martin“, „Perspecta Labs“, „physicsAI“, „SoarTech“.

Oni su napravili svoje algoritme neuronskih mreža, koji su pomoću virtuelnih modela lovaca F-15C „Igl“ ratovali sa sistemom veštačke inteligencije RED, koji je razvila DARPA, a takođe su se borili međusobno.

Saopšteno je da su testiranja uspešno izvedena.

Stručnjaci koji su učestvovali u ovom događaju, bore se da osvoje tender za razvoj sistema veštačke inteligencije za borbene bespilotne letelice, koje će štititi lovce sa ljudskom posadom.

Inicijatori programa postavili su proizvođaču zadatak da napravi obučenu neuronsku mrežu, koja će dokazati da je efikasna u svim fazama formiranja profesionalnog pilota.

Izvor: Sputnjik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: