4. lekovite biljke : kantarion

Ova biljka, koja od jula do septembra raste na travnatim ledinama,na ivicama šuma, na bregovima ilivadama, u narodu je poznatai pod imenima gospin cvet, bljuzgavac, ivanjčica, krvavac, marina ručica i gospino zelje.Po ovim narodnim imenima vidi se koliki je njen značaj kao lekovite biljke.

Nekada se ova biljka stavljala između dve kriške hleba i davala stoci da bi ona bila pošteđena.Ovaj običaj se , nažalost,sačuvala samo u pojedinim pobožnim seljačkim porodicama.

Čaj od kantariona se upotrebljava kod oštećenja nerava i kod živčanih tegoba svih vrta,kod povreda od udarca i kod posledica jakog naprezanja. Takođe je odličan lek protiv proliva.

I protiv trigeminusne neuralgije se možemo boriti ako dnevno pijemo dve do trišolječaja od kantariona a spolja tokom dužeg vremena u obolela mesta utrljamo ulje od ove biljke. Tinktura od kantariona koju sami možete napraviti može se uspešno upotrebiti kod nervnih tegoba, kod upala živaca, neuroza,nesanice i kod živčane slabosti. Tinktura se upotrebljava spolja, za utrljavanje, ili se pije 10 do 15 kapi dnevno sa velikom kašikom vode.

Kantarion leči i govorne smetnje, nemiran san, napade histerije i mesečarenje, kao i mokrenje u krevet i depresiju. Kod svih navedenih oboljenja uz upotrebu čaja od kantariona efikasnu pomoć mogu imati i sedeće kupkeod iste biljke. preporučuje sešest uzastopnih kupki nogu nedeljno kod živčanih poremećaja bilo kog porekla.

Mlade devojke u godinama svog razvoja trebalo bi tokom određenog perioda da piju dnevno dve šolje čaja od kanariona, on podstiče razvoj ženskih organa i reguliše neredovne menstruacije.

Ulje od kantariona je mnogo hvaljen prirodni lek. Svaka kuća bi trebalo da ga ima. Lako ga možete napraviti sami.Ono svoje lekovito dejstvo zadržavadve godine po spravljanju i sa uspehom se upotrebljava ne samo kod otvorenihrana, svežih povreda, krvarenja, oteklihžlezda ikao sredstvo zanegu hrapave kože lica nego je efikasno i kao sredstvo za utrljavanje kod bolova u leđima, zatm krstobolje, išijasa i reume. Da biste pri ruci uvek imali pravi kućni lek zarazne opekotine, napravite ulje od kantariona tako što ćete cvetove ove biljke staviti u laneno ulje.Ono možete koristitii protiv opekotina kada se sunčate.

Odojče koje ima trbobolju brzo će se umiriti ako mu se stomačić namaže kantarionovim uljem.

Jednom seljaku je mašina uhvatila ruku iteško je povredila. Od obloga sa kantarionovim uljem ubrzo suminuli bolovi a rane zarasle bez problema. Otok limfnih žlezda kod osmogodišnje devojčice koja je imala bolove, prošlio je nakon kratkog vremena utrljavanja u stomak kantarionovog ulja.

Ulje od kantariona: Mala boca se do grlića napuni cvetovima ubranim po suncukoji se prelijumaslinovim uljem. Boca se nekoliko nedelja ostavi na suncu ili blizu izvora toplote. posle se procedi i odloži natamno mesto.

Tinktura od kantariona:u jednu litru rakije stavise dvepregrština suncu ubranihcvetova i boca ostavi tri nedelje na suncu ili na toplom mestu.

Sedeća kupka: kofa puna kantariona (cvetnih drški, listova i cvetova) ostavi se preko noći u hladnoj vodi. pre kupanja se zagreje do ključanja i doda vodi za kupanje. Ono traje 20 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate to: