Univerzum nije ravan već zakrivljen i mlađi je nego što se mislilo?

Nauka

Vašington – Godinama su naučnici verovali da je naš univerzum ravan poput papira ali su se sada pojavili novi dokazi koji ukazuju na to da je zapravo zaobljen kao ogroman balon. I mlađi nego što se mislilo.

Naučnici su analizirali podatke vezane za kosmičke mikrotalase i posledice Velikog praska i otkrili da gravitacija zapravo “zakrivljuje“ mikrotalase.

To otkriće dovelo je do nove teorije da je univerzum zatvorena kriva – da ćete se ako otputujute dovoljno daleko u svemir, vratiti na mesto odakle ste krenuli.

Stručnjaci su u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Nature Astronomy naveli da zatvoreni univerzum može da objasni postojanje kosmičkih mikrotalasa i da teorija ravnog univerzuma zapravo “maskira kosmološku krizu“ nekonzistentnih delova univerzuma.

Naučnici su novom studijom potvrdili Plantovu zaostavštinu, teoriju o zatvorenom svemiru koja je objavljena 2018. godine, ali mnogi stručnjaci i dalje upozoravaju da su dalja merenja i proučavanja neophodna kako bi se pojasnilo da li su podaci statistička greška ili zakon fizike.

Ovo otkriće pojavilo se nekoliko meseci pošto su novi proračuni naučnika pokazali da je univerzum nekoliko milijardi godina mlađi nego što se mislilo.

Opšteprihvaćena “starost“ univerzuma je 13,7 milijardi godina na osnovu Hablove konstante 70 a nova teorija samo pokazuje koliko je komplikovano utvrditi tačnu starost univerzuma.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *