Izjava dana: Danas naš izvoz iznosi 23 milijarde

Politika Politika u Srbiji

Datum objave: 3. 11. 2019.
Teme / Ocene: Neistina
Akter: Aleksandar Vučić

“Ne zaboravite da je naš izvoz porastao u odnosu na recimo 2011, kada je naš ukupan izvoz iznosio 11 milijardi, danas naš izvoz iznosi 23 milijarde.”

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić o izvozu. (TV Pink, 31.10. 2019. godine)

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u gostovanju u Nacionalnom dnevniku na Televiziji Pink, izjavio je da današnji izvoz Republike Srbije iznosi “23 milijarde evra”,  a da je izvoz 2011. godine iznosio “11 milijardi”.

Kako bismo proverili da li su podaci o izvozu koje je predsednik Vučić naveo tačni, odnosno odakle potiču brojke koje navodi, konsultovali smo Republički zavod za statistiku.

Elem, prema podacima koje nam je Zavod dostavio, ukupan izvoz za 2011. godinu, iznosio je 8.44 milijardi evra, odnosno 11.77 milijardi dolara. 

Kada je reč o 2018. godini, ukupan izvoz iznosio je 16.28 milijardi evra, odnosno 19.23 milijardi dolara.

Kao što možemo da vidimo, Vučić je izneo tačne podatke kada je u pitanju 2011. godina, međutim, odakle predsedniku podatak o današnjem izvozu od 23 milijarde?

Odgovor smo pronašli u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, objavljenom krajem avgusta ove godine.

Naime, Zavod je izdao saopštenje u kojem se navodi da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije, za prvih sedam meseci ove godine, iznosila oko 23.8 milijardi evra.

“Izvezeno je robe u vrednosti od 10,1 milijardi evra i to je povećanje od 7,2 odsto, dok je uvoz povećan za 10,4 odsto, na oko 13,7 milijardi evra”, navodi se u saopštenju.

Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku
Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

Dakle, brojka od 23,8 milijardi evra predstavlja ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu, u šta se ubraja i vrednost onoga što mi uvozimo, a ne samo na izvoz, koji je za prvih sedam meseci ove godine iznosio 10,1 milijardi evra.

Budući da je predsednik Srbije, u svom izlaganju na TV Pink, praveći komparaciju između podataka o izvozu danas, i onom iz 2011, izneo netačnu tvrdnju u kojoj je podatak o ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, predstavio kao podatak koji se odnosi isključivo na izvoz Republike Srbije, Aleksandar Vučić od Istinomera dobija ocenu – neistina.

Piše: Tamara Tančić

Izvor: Istinomer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *