Majke Srebrenice osporavaju dobitnika Nobelove nagrade

Književnost Kultura Vesti iz regiona

Majke Srebrenice saopštile su danas da su iznenađene odlukom Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, zbog čega će zvanično uputiti pismo Komitetu i tražiti oduzimanje nagrade.

„Mi ćemo u ime udruženja ‘Majke Srebrenice’ danas uputiti zvanično pismo Komitetu za dodelu Nobelove nagrade za književnost i tražićemo da se oduzme nagrada Peteru Handkeu. Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu. Mislim da ovo nije slučajno”, izjavila je predsednica udruženja Munira Subašić, prenosi Kliks.

Izborom Handkea iznenađeni su i u udruženju PEN Amerika, gde smatraju da je on svoj glas koristio „za podrivanje istorijske istine” i da je javno podržavao Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

„Odbacujemo odluku da pisac koji je uporno dovodio u pitanje dokumentovane ratne zločine zaslužuje da bude proslavljen zbog svoje ‘jezičke domišljatosti’. Književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost”, naveli su iz PEN Amerika, prenosi Tanjug.

Inače, pokrenuta je i peticija za povlačenje odluke da se Nobelova nagrada za književnost 2019. dodeli Handkeu na platformi change.org, a kao razlog se navodi činjenica da je on „svesrdno podržavao Slobodana Miloševića”.

„Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite jasnu i glasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubica”, stoji u peticiji.

Do sada je peticiju potpisalo više od 8.000 osoba.

Izvor: politika.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *